Stäng

Teaterföreningen Sveamatea

Ordförande Hampus Gsaxner

Innan föreställningen skulle börja fick vi en pratstund med ordförande Hampus Gsaxner.

Berätta vad en amatörteater är och vad er förening gör?

- Vi är en amatörteaterförening som sedan 1979 har levererat olika kulturarrangemang, främst teater, till Svedalaborna. Att vara ideell amatörskådespelare innebär att alla som är med är det utifrån sitt stora intresse för kultur samt att alla är oavlönade. Och så har det varit sen vi startade för snart 45 år sen. Det var faktiskt två lärare på dåvarande centralskolan som uppmärksammade det stora intresset för att spela teater som fanns bland ungdomarna. En första uppsättning gjordes och det blev succé direkt. Föreningen grundades och på den vägen är det.

Föreningen flyttade under många år runt bland olika lokaler men för 17 år sen fick vi köpa Kulturhuset Flamman i Svedala centrum av kommunen och sen dess har det varit fullt ös. Det är otroligt bra, jag skulle säga avgörande för vår framgång, att ha ett eget hus eftersom vi repeterar måndag till torsdag varje vecka och har föreställningar både fredag, lördag och söndagar. Dessutom arbetar vi många sena kvällar med att bygga, måla, sy och fixa med ljud och ljus. För att få ekonomi i det hela hyr vi dessutom ut lokalerna till olika föreläsningar, skolor eller andra lokala sammankomster.

En nyckel till att vi idag har så många aktiva medlemmar och kö till våra grupper är att vi var med på kommunens prova-på-dagar och sommarkul för några år sen. Svedala kommun har ju ett fantastiskt stort utbud av idrottsföreningar för att vara en liten kommun men idrott passar inte alla och kulturföreningar som vår tror jag kan bli ett bra alternativ för många. Idag har vi även medlemmar som bor utanför kommungränserna. Jag tror det är på grund av att vi syns, hörs och gör bra ifrån oss som många vill vara med. Dessutom har vi en stor varm gemenskap i föreningen som gör att alla vågar spela ut på scen eller ta initiativ vid regiarbetet, vid ljud- och ljusbordet och så vidare. Det är mycket skratt och glädje vid repetitionerna.

Numera har vi även börjat turnera runt lite och har ett större utbyte med andra amatörteaterföreningar för vi känner att detta ger oss fler utvecklingsmöjligheter. Amatörteaterns riksförbund i Sverige har kurser och läger och samarbete med andra föreningar, vilket ger ny energi och kunskap.

En vanlig vecka har vi sju till åtta olika grupper som repeterar olika föreställningar. Vi tar emot barn från 7 år i våra barngrupper. Vår äldsta aktiva medlem är snart 80 år. Att alla åldrar finns med i ensemblen är så lärorikt för helheten.

Hur började ditt eget engagemang i föreningen?

- Min pappa var faktiskt själv med i föreningen som skådespelare när jag var liten och jag brukade följa med på repetitioner på kvällarna. Så jag har varit med sen jag var 8 år. Den gemenskap och det skapande vi tillsammans får utlopp för i föreningen gör att jag och många andra känner det som sitt andra hem. Jag har gått från barnstatist till amatörskådespelare och regissör på scen och i föreningen har jag varit ungdomsrepresentant i styrelsen, sen sekreterare, kassör och nu sen två år ordförande. Den klassresan jag har gjort för med sig så många perspektiv så jag hoppas att jag idag är en bra ledare för föreningen.

Vad är roligast med att vara med i en amatörteaterförening?

- Det absolut roligaste och mest berikande är gemenskapen. Vi har så roligt ihop. I föreningen kan man också få göra det man vill. Några vill stå på scen, några vill måla kulisser, några vill syssla med ljud och ljus, det finns så många möjligheter. När man mår bra i en förening på fritiden gör det också att man känner sig stark även på jobb och i vardagen.

Intervjun gjordes i mars 2023

Fakta

  • Föreningen grundades 1979
  • Antal medlemmar; cirka 100.
  • Alla är välkomna från 7 år.
  • Kuriosa: En amatör, av franska amateur, är en person som ägnar sig åt en verksamhet av eget intresse utan att ha den som yrke – motsatsen till professionell.
  • www.sveamatea.se/hem

Scen från vuxenesemblen som spelar "Är du inte riktigt FISK?"

Sufflös i action

Barngruppen satte upp Pippi Långstrump

Musiker vid uppsättningen av Peter Pan

"En röst för mycket" av ungdomsgruppen

"Slaget vid Klågerup"

"Kvinnofabriken" under våren 2023

Publicerad 2023-03-22 kl 11:56
Sidansvarig: Karin Rosvall