Vi använder kakor (cookies) för att följa upp hur du och andra besökare använder webbplatsen. Vår leverantör sammanställer den anonyma informationen. Du kan blockera kakor men då visas detta meddelande igen. Läs mer om kakor på Post- och telestyrelsens webbplats

Jag godkänner
Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan

Färdtjänst, riksfärdtjänst och sjukresor

Skånetrafiken ansvarar för färdtjänsten i Svedala kommun. För dig som har särskilda behov och inte klarar att resa med Skånetrafikens bussar och tåg, kan färdtjänst vara ett alternativ. Med särskilt tillstånd kan du bli beviljad färdtjänst. Du reser då med personbil eller specialfordon med serviceresor. Färdtjänstkunder får sitt nya kort i januari och åker på Jojo-kortet fram till dess.

Nya regler för Serviceresor

Den 1 oktober 2020 förändras reglerna för serviceresor och sjukresor. Det gäller bland annat vem som kan skapa ett sjukreseintyg, var resenären får resa och inom vilken tid resenären ska vara redo för avresa.

Reglerna ändras efter ett beslut i Regionfullmäktige i våras. Syftet med förändringarna är att öka kvalitén på servicen genom förtydligande i regelverket.

Viktiga förändringar

 • Hämtningstiden
  En av de viktigaste förändringarna är hämtningstiden. Resenärerna ska vara beredda att resa från 5 minuter innan avtalad tid, fram till 15 minuter efter avtalad tid (läs mer under punkt 4.6. i regelverket).
 • Godkänd adress
  Sjukresa ges till eller från folkbokföringsadress i Skåne. Om ett sjukreseintyg styrker att resenären inte kan vistas i sin bostad eller av medicinska skäl inte kan ta sig dit medges resa till annan adress. Detsamma gäller vid dialysbehandling. Resa till annan adress medges enbart om den är kortare än till folkbokföringsadressen. Övriga vistelseadresser medges inte (punkt 5.1.).
 • Skapa intyg för sjukresa
  Legitimerad personal från offentligt finansierad hälso- och sjukvård inom Region Skåne och Skånes kommuner beslutar om sjukresa ska genomföras (punkt 5.2.1.).
 • Resor som inte omfattas
  Resor till kommunala korttidsboenden utanför den kommun där resenären är folkbokförd räknas inte som sjukresa (punkt 5.1.).
 • Sjukresor utanför Skåne
  Resor till vård utanför Skåne ska ske med buss, tåg, flyg eller serviceresefordon. Resor med egen bil ersätts enbart i särskilda fall och om ansökan godkänts av Skånetrafiken i förväg (punkt 5.3.2.).

Nytt regelverk för serviceresor hos Skånetrafiken

Serviceresor inför ensamresor för sjukresor och färdtjänst

Serviceresor vidtar åtgärder för att minska risken för smittspridning av det nya coronaviruset. I mån av plats kommer serviceresekunder nu resa ensamma i fordonen. Beslutet gäller från och med nu fram till 31 december, men kan komma att förlängas. En del resor kan behöva genomföras på andra tider än kundens önskemål.

Ensamresor på Skånetrafikens webbplats

Färdtjänst på Skånetrafikens webbplats

Det här får du information om på Skånetrafikens webbplats:

 • Nya serviceresebiljetten.
 • Resa med färdtjänst.
 • Ansök om färdtjänst.
 • Jojo Serviceresor, fria resor.
 • Detta kostar färdtjänstresan.
 • Riksfärdtjänst utanför Skåne.
 • Regelverk, broschyrer och andra språk.
 • Kontaktuppgifter, till exempel när du ska boka din resa.

Nu kan du ansöka digitalt

Nu kan Skånetrafiken erbjuda ansökan om färdtjänst digitalt via 1177.
För att kunna ansöka via 1177 behöver kunden ha fyllt 18 år och ha tillgång till BankID.

Information om digital ansökan

Publicerad 2016-03-23 kl 11:26
Sidansvarig: Moa Blom
Uppdaterad 2020-10-15 kl 09:42