Livsmedel
Kontakt
Bygg och miljö ansvarar för kontrollen av cirka 150 livsmedelsverksamheter i kommunen. Bland annat kontrollerar vi butiker, restauranger, caféer, grossister och kommunala kök. Våra inspektörer kontrollerar företagarens förmåga att leverera säker mat till dig som konsument. Det finns krav på dig som företagare i livsmedelsbranschen att registrera din verksamhet och bedriva egenkontroll.
Nya regler i samband med nya coronaviruset
På grund av coronapandemin gäller regler för verksamheter som serverar mat och dryck. Hos oss kan restauranger och serveringar få rådgivning om hur föreskrifterna ska uppfyllas. Du kan läsa mer här
Mer information om reglerna för servering av mat och dryck
Säker mat för dig som konsument
Bygg och miljö ansvarar för kontrollen av cirka 150 livsmedelsverksamheter i kommunen, allt från kommunala kök till stora restauranger och små Bed and breakfast. Våra inspektörer kontrollerar bland annat hur de förvarar och hanterar maten. Vi undersöker även lokalens skick och renlighet, redlighet, spårbarhet samt informationen som ges till konsumenten. Våra inspektörer hos Bygg och miljö har alltid rätt att få komma in i en livsmedelslokal oanmälda för att utföra kontrollen.
Upptäcker vi allvarliga brister kan vi agera på olika sätt. Följderna blir olika beroende på vad det är som är fel. Är det lokalerna eller livsmedelshanteringen som är bristfällig kan företagaren bli tvungen att stänga sin verksamhet tills allt fungerar.
Då Bygg och miljö är en kontrollmyndighet innebär det att nästan alla våra handlingar är offentliga. Om du vill veta resultatet från en inspektion, så lämnar vi ut informationen. Vi gör dock först en bedömning om informationen ska skyddas av sekretess samt GDPR.
Företagarens ansvar
Det är alltid livsmedelsföretagaren som ansvarar för att livsmedlen är säkra, rätt märkta och att de kan spåras. Företagaren ska känna till de krav som lagstiftningen ställer på verksamheten när det gäller livsmedelshantering, livsmedelshygien, lokalens utformning, information med mera.
Här är lite information till dig som tänker starta en verksamhet som hanterar livsmedel eller om du redan driver en livsmedelsanläggning. Du kan läsa vad som gäller om registrering, bolagsändring eller ägarbyte, ansvar och egen kontroll, kontroll och årlig avgift och serveringstillstånd.
Registrering av livsmedelsanläggning
Enligt lag måste du registrera en livsmedelsanläggning och detta gör du till Bygg och miljö. Behöver du ytterligare information kontakta gärna oss. Skriv ut och fyll i blanketten Anmälan om registrering av livsmedelsanläggning eller hämta den hos Kundservice på kommunhuset.
Vad vi behöver veta är:
- Livsmedelsföretagarens namn och adress.
- Organisationsnummer, personnummer eller samordningsnummer.
- Lokal, utrymme eller plats där verksamhet skall bedrivas.
- Beskrivning av verksamheten och vilken omfattning.
- Övrig information om så behövs.
Blankett Anmälan om registrering av livsmedelsanläggning
Vid bolagsändring eller ägarbyte
Vid bolagsändring eller ägarbyte måste du omregistrera verksamheten genom du gör gör en anmälan till Bygg och miljö med samma blankett som vid anmälan om registrering, Anmälan om registering av livsmedelsanläggning. Om det sker väsentliga ändringar i livsmedelshanteringen eller om verksamheten upphör ska du också meddela detta till Bygg och miljö.
Sanktionsavgift
Den som startar sin verksamhet utan att ha fått den registrerad har begått ett brott mot livsmedelslagen. Nytt från och med 1 januari 2019 är att regeringen har bestämt att startar du din verksamhet utan att registrera den ska en sanktionsavgift dömas ut. Avgiften baseras på årsomsättning och kan variera. Lägsta belopp är 2 500 kr om det är ägarbyte eller ändrad bolagsform och gäller det en ny anläggning är lägsta beloppet för sanktionsavgift 5 000 kr. Avgiften tillfaller staten. Mer information hittar du på Livsmedelsverkets webbplats.