Stäng

Nya stationsområdet i Svedala

Nya stationsområdet sett från centrum och stationsplan. Illustration: Sweco

Kontakt

December 2023 går startskottet för bygget och den stora förvandlingen av Svedala station. Ett år senare ska järnvägsdelen av projektet vara klart.

I december 2024 kan resenärer som stiger av på Svedala station mötas av ett toppmodernt stationsområde. Med början i december 2023 ska hela stationsområdet danas om. Mittperrongen byts ut till förmån för två tillgänglighetsanpassade sidoperronger med stor kapacitet. Samtidigt kommer norra och södra Svedala att bindas ihop med en bred gångtunnel där fotgängare och cyklister äntligen får en enkel väg till service på vardera sida spåren. Tunneln kommer också husera moderna infotainmentsystem som sköts av Skånetrafiken.

– Det är väldigt viktigt för oss att binda samman de norra delarna av Svedala med de södra. I mindre orter vill man samla flödena för att skapa gemenskap. Och det är det vi vill uppnå här. I utformningen har vi tänkt mycket på att det ska passa in i bruksmiljön som präglar området. Vi kommer att ha klocktorn med hissar med en tydlig svedalaidentitet med rött tegel, förklarar stadsarkitekt Karin Gullberg.

Den gamla stationsbyggnaden ska vara kvar. Vad den ska innehålla får vi återkomma med längre fram.

Publicerad 2017-04-10 kl 15:31
Sidansvarig: Linda Holst
Uppdaterad 2023-06-07 kl 16:34