Stäng

Vanliga frågor och svar Svedala kommun

Allmänna handlingar

Avfall och återvinning

Badplatser

Förskola

Förändringar i förskolans organisation

Avgift

Bibliotek

Boka idrottsanläggningar och samlingslokaler

Bostadsanpassningsbidrag

Bredband

Bygglov – Planera och ansöka eller anmäla

Bygglov – Byggprocessen

Bygglov – Genomförandeprocessen

Dataskydd (GDPR)

Elevdator

Folkomröstning 2025

Om folkomröstningen

Bakgrund till folkomröstningen

Vad händer efter omröstningen?

Företagslots

Gata och park

Belysning

Djur

Gator

Parker och lekplatser

Tillstånd

Trafik

Övrigt

Hållbarhet

Earth Hour

Invandring och integration

Kontaktvägar

Kommunikation

Lediga tomter och tomtköp

Tomtkö

Omsorg

Parkeringstillstånd för rörelsehindrade — handikapparkering

Politiken

Serveringstillstånd

Skolval

Socialbidrag, ekonomiskt bistånd

Sommarsimskola

Sotning

Sotaren arbetar hela dagarna högt uppe på våra tak och måste därför vara noggrann med att inte gå upp där taksäkerheten är för dålig. Precis som alla vi andra ska så klart även yrkessotaren kunna klara sig ett helt arbetsliv utan att skada sig!

Tyvärr har det genom historien hänt olyckor med sotare som fallit ner från stegar eller tak och skadat sig allvarligt. Detta har gjort att alla Sveriges kommuner och sotningsentreprenörer tar säkerhetsfrågan på allvar. Kommunens entreprenör instruerar sina medarbetare att inte gå upp på tak där skyddsanordningarna inte uppfyller den branschstandard som taksäkerhetskommittén, TSK, tagit fram. Se länk till taksäkerhetskommittén nederst i detta svar. Precis som inom många andra yrkesgrupper förbättras arbetsmiljön succesivt för våra sotare jämfört med hur det sett ut historiskt, vilket innebär att ett tak som tidigare inte fått några säkerhetsanmärkningar nu kan anses vara för farligt som arbetsplats.

Med takskyddsanordningar menas exempelvis glidskydd för stegar, väggstegar och takstegar, vinds- och takluckor, räcken och skyddsräcken, gångbryggor, infästningar för personligt fallskydd och snörasskydd, med mera. Vilka av dessa som behövs hos dig beror på hur din fastighet och eldningsanordning ser ut.

Det är du som fastighetsägare som är ansvarig för att din fastighet uppfyller kraven i Plan- och bygglagen. I lagen ställs krav på att ett byggnadsverk ska ha de tekniska egenskaper som är väsentliga i fråga om säkerhet vid användning, vilket bland annat omfattar anordningar som behövs för uppstigning på byggnadens tak och till skydd mot olycksfall genom nedstörtning från taket.

Tänk på att sotningen och brandskyddskontrollen görs för din säkerhet för att det inte ska börja brinna i din bostad eller fastighet. Om det inte är möjligt för sotaren och brandskyddskontrollanten att utföra sitt arbete kan det innebära att din eldstad eller förbränningsanordning inte får användas mer.

Webbplats Taksäkerhet

Starta, driva eller utveckla företag

Stationsområdet, ombyggnaden

Trygghetsvärdar

Ukraina

Vinter och snöröjning

Övrigt