Stäng

Vandringsleder och strövområden

Foto: Kenneth Hellman

Kontakt

Malmö stad
Torups rekreationsområde
040-34 10 00
torup@malmo.se
Malmö stad
Torups friluftsgård
040-34 10 00
friluftsgarden@malmo.se

I naturreservatet Bokskogen vid Torup ligger Torups rekreationsområde med Torups slott och park, Statarmuseet, Skolmuseet, Naturskolan, friluftsgården och två golfbanor: Bokskogens golfklubb och PGA of Sweden National Golf Resort. Malmö stad och Skabersjö gods äger området men det ligger inom Svedala kommuns gränser.

Torups rekreationsområde, Bokskogen

Adress: Torupsvägen 488, 233 64 Bara.

Information om Torups rekreationsområde:

 

Aktivitetsrundor

Längs med två av bokskogens slingor hittar du aktivitetsrundor med olika rörelseövningar: Harmonirundan och Puls & Styrka.

Vandringsleder i Torup

Vill du ut och vandra kan du förslagsvis utgå från Torup. Den europeiska vandringsleden E6 ingår i ett 410 mil långt system av vandringsleder som sträcker sig från Adriatiska havet till Ålandshav. I Torup ansluter denna vandringsled till Skåneleden. Skåneleden består av flera leder på totalt 100 mil varav Nord- till Sydleden anknyter till Torups friluftsgård. Vandringslederna har orange markering. Vid Torup, Eksholmssjön och Glamberga finns rastplatser.

För dig som vill vandra på vandringslederna i anslutning till Torup finns flera alternativ. Du kan till exempel vandra Torup-Malmö, 10 km, Torup- Eksholmssjön. 8 km, Torup-Glamberga, 15 km, Torup-Svedala, 8,5 km, Torup-Sturup, 14,5 km och Torup-Trelleborg 30 km.

Promenadstigar

Det finns markerade promenadstigar i Bokskogen. Promenadstigarna ansluter till åtta olika parkeringsplatser, som ligger utmed vägen mellan Bara och Skabersjö. Vid parkeringsplatserna finns informationstavlor med karta över området.

 • Slottstigen, blå markering, 1,7 km, går helt i parkmiljön kring Torups slott. Välpreparerade. Bänkar.
 • Dansbanestigen, röd markering, 2,3 km, går i det skogsområde där det i början av seklet fanns restaurang, dansbana, tivoli och järnvägshållplats. Idag finns här skyltar med naturfrågor och ett fågeltorn med utsikt över angränsande våtmarker. Något kuperad. Välpreparerad. Bänkar.
 • Kejsarstigen, röd markering, 2,6 km, går i skogsmiljö. Något kuperad. Välpreparerad.
 • Lyckestigen, gul markering, går i skogsmiljö. Terrängstig.
 • Skabersjöstigen, gul markering 3,0 km, går i skogsmiljö. Något kuperad. Välpreparerad. 

Kartor Torupsrekreationsområde på Malmö stads webbplats

Sagostigen

Vi får i sagoform följa med trollet Flisan in i hennes värld. Flisan älskar Bokskogen och på åtta olika platser längs stigen får vi lära känna Flisans familj och hennes vänner, tomten Tom och Hanne hackspett. Sagan kan barnen lyssna på både hemma och på förskolan. Vid besöket i Bokskogen lyssnar de på den i autentisk miljö och bjuds in i sagans värld där de illustrerade bilderna blir verklighet.

Om Sagostigen samt Flisan och hennes vänner på Malmö stads webbplats

Stigen är 600 meter lång och finns i skogsområdet intill Dansbanestigen, de åtta platserna är markerade med en liten stolpe och ett nummer.

Jogga i Bokskogen

Från friluftsgården i Torups rekreationsområde utgår flera motionsspår: 

 • 2 km (röd-vit markering)
 • 3 km (gul-vit markering)
 • 7 km (grön-vit markering)
 • 10 km (svart-vit markering)

Här finns också orienteringsbanor som Malmö Orienteringsklubb ställer i ordning. För barnen har Civilförsvarsförbundet anlagt en "Hitta vilse"-bana. När vädret tillåter anlägger Malmö Frisksportklubb preparerade skidspår.

Kartor Torupsrekreationsområde på Malmö stads webbplats

Dusch och bastu i friluftsgården

Torups friluftsgård är inrymd i ett magnifikt gråstensmagasin från slutet av 1700-talet. I byggnaden finns omklädningsrum med dusch och bastu, toaletter, motionshall med styrketräningsutrustning. I friluftsgårdens reception finns kartor och foldrar. Här får du också upplysningar om aktiviteter i Torups rekreationsområde. Friluftsgården drivs av Malmö stad och är öppen året runt.

Ridslingor

I Bokskogen finns två ridslingor:

 • Torupsslingan 4,1 km
 • Skabersjöslingan 4,4 km 

Malmö stads fastighetskontor och Skabersjö gods upplåter mark för ridslingorna. Skabersjöslingan består av två delar och går på skogsvägar medan Torupsslingan i huvudsak går på naturmark. Slingorna ansluter till varandra och kan kombineras till olika längder. Till slingorna finns anvisade ridvägar. En kartfolder med anvisningar för ridning finns på Torups friluftsgård.

Kartor Torupsrekreationsområde på Malmö stads webbplats

Kulturslingan i Svedala kommun

Kulturslingan är en vandringsled som går på delar av Östersjöleden längs landsvägar, cykelvägar och gångstigar. Hela Kulturslingan är cirka 3,6 mil lång. Ett 10-tal sevärdheter av kulturellt och historiskt intresse finns uppmärkta längs med slingan.

Om Kulturslingan

Romeleåsen-Sjölandskapet i södra Skåne

Romeleåsen - Sjölandskapet har mycket att erbjuda - från slott och museer till skogar och betesmarker med sällsynta växter och djur.

Webbplats Romeleåsen Sjölandskapet

Skånes strövområde

I Skåne är det aldrig långt till naturen. Stiftelsen Skånska Landskap ansvarar för 19 strövområden spridda över hela Skåne. Oavsett om du är inbiten naturälskare eller nybörjare i naturen finns något att välja mellan.

Webbplats Stiftelsen Skånska Landskap

Vandra på Östersjöleden

Östersjöleden som den kallas i denna del av Europa är en del av North Sea Trail. En mestadels kustnära vandringsled cirka 5000 km lång. Ute i terrängen, vid start- och vid slutpunkterna, finns skyltar med kartor utsatta. Leden är märkt med blå skyltar och blå markeringar. Ladda ner appen Scandinavian Trail, som finns för både Iphone och Android.

Webbplats Vandringsguiden

Publicerad 2016-03-24 kl 11:49
Sidansvarig: Camilla Fröslev
Uppdaterad 2022-05-02 kl 13:56