Svedala kommun logotyp - liggande

Vandringsleder och strövområden

Kontakt

Malmö stad
040-34 10 00
torup@malmo.se

I Bokskogen vid Torup ligger Torups rekreationsområde med Torups slott och park, Statarmuseet, Skolmuseet, Naturskolan, friluftsgården och två golfbanor, Bokskogen och PGA of Sweden National Golf Resort. Området ägs av Malmö stad och Skabersjö gods men ligger inom Svedala kommuns gränser.

Webbplats med information om Skåneleden

Information om Kulturslingan på svedala.se

Torups rekreationsområde, Bokskogen

Adress: Torupsvägen 488, 233 64 Bara (visa karta)

Vidare information om Torups rekreationsområde hittar du på:

Andra användbara länkar:

Vandringsleder i Torup

Vill du ut och vandra kan du förslagsvis utgå från Torup. Den europeiska vandringsleden E6 ingår i ett 410 mil långt system av vandringsleder som sträcker sig från Adriatiska havet till Ålandshav. I Torup ansluter denna vandringsled till Skåneleden. Skåneleden består av flera leder på totalt 100 mil varav Nord- till Sydleden anknyter till Torups friluftsgård. Vandringslederna har orange markering. Vid Torup, Eksholmssjön och Glamberga finns rastplatser.

För dig som vill vandra på vandringslederna i anslutning till Torup finns flera alternativ. Du kan till exempel vandra Torup-Malmö, 10 km, Torup- Eksholmssjön. 8 km, Torup-Glamberga, 15 km, Torup-Svedala, 8,5 km, Torup-Sturup, 14,5 km och Torup-Trelleborg 30 km.
Mer information på skaneleden.se

Promenadstigar

I Torups rekreationsområde finns flera promenadstigar:

 • Slottstigen, blå markering, 1,7 km, går helt i parkmiljön kring Torups slott. Välpreparerade. Bänkar.
 • Dansbanestigen, röd markering, 2,3 km, går i det skogsområde där det i början av seklet fanns restaurang, dansbana, tivoli och järnvägshållplats. Idag finns här skyltar med naturfrågor och ett fågeltorn med utsikt över angränsande våtmarker. Något kuperad. Välpreparerad. Bänkar.
 • Kejsarstigen, röd markering, 2,6 km, går i skogsmiljö. Något kuperad. Välpreparerad.
 • Lyckestigen, gul markering, går i skogsmiljö. Terrängstig.
 • Skabersjöstigen, gul markering 3,0 km, går i skogsmiljö. Något kuperad. Välpreparerad. 

Sagostigen

Vi får i sagoform följa med trollet Flisan in i hennes värld. Flisan älskar Bokskogen och på åtta olika platser längs stigen får vi lära känna Flisans familj och hennes vänner, tomten Tom och Hanne hackspett. Sagan kan barnen lyssna på både hemma och på förskolan. Vid besöket i Bokskogen lyssnar de på den i autentisk miljö och bjuds in i sagans värld där de illustrerade bilderna blir verklighet.

Mer information om Sagostigen samt Flisan och hennes vänner på Malmö stads webbplats

Stigen är 600 meter lång och finns i skogsområdet intill Dansbanestigen, de åtta platserna är markerade med en liten stolpe och ett nummer.

Jogga i Bokskogen

Från friluftsgården i Torups rekreationsområde utgår flera motionsspår: 

 • 2 km (röd-vit markering)
 • 3 km (gul-vit markering)
 • 7 km (grön-vit markering)
 • 10 km (svart-vit markering)

Här finns också orienteringsbanor som Malmö Orienteringsklubb ställer i ordning. För barnen har Civilförsvarsförbundet anlagt en "Hitta vilse"-bana. När vädret tillåter anlägger Malmö Frisksportklubb preparerade skidspår.

Dusch och bastu i friluftsgården

Torups friluftsgård är inrymd i ett magnifikt gråstensmagasin från slutet av 1700-talet. I byggnaden finns omklädningsrum med dusch och bastu, toaletter, motionshall med styrketräningsutrustning. I friluftsgårdens reception finns kartor och foldrar. Här får du också upplysningar om aktiviteter i Torups rekreationsområde. Friluftsgården drivs av Malmö stad och är öppen året runt.

Ridslingor

I Bokskogen finns två ridslingor:

 • Torupsslingan 4,1 km
 • Skabersjöslingan 4,4 km 

Malmö stads fastighetskontor och Skabersjö gods upplåter mark för ridslingorna. Skabersjöslingan består av två delar och går på skogsvägar medan Torupsslingan i huvudsak går på naturmark. Slingorna ansluter till varandra och kan kombineras till olika längder. Till slingorna finns anvisade ridvägar. En kartfolder med anvisningar för ridning finns på Torups friluftsgård.

Romeleåsen-Sjölandskapet i södra Skåne

Romeleåsen - Sjölandskapet har mycket att erbjuda - från slott och museer till skogar och betesmarker med sällsynta växter och djur.

Mer information på webbplatsen Romeleåsen Sjölandskapet

Skånes strövområde

I Skåne är det aldrig långt till naturen. Stiftelsen Skånska Landskap ansvarar för 19 strövområden spridda över hela Skåne. Oavsett om du är inbiten naturälskare eller nybörjare i naturen finns något att välja mellan.

Information på webbplatsen Stiftelsen Skånska Landskap

Vandra på Östersjöleden

Östersjöleden som den kallas i denna del av Europa är en del av North Sea Trail. En mestadels kustnära vandringsled cirka 5000 km lång. Ute i terrängen, vid start- och vid slutpunkterna, finns skyltar med kartor utsatta. Leden är märkt med blå skyltar och blå markeringar. 

Ladda ner appen Scandinavian Trail, som finns för både Iphone och Android.

Publicerad 2016-03-24 kl 11:49
Sidansvarig: Linda Holst
Uppdaterad 2017-10-20 kl 09:23