Stäng

Pressmeddelande: Sveriges största utställning med virtuell konst kommer till Svedala kommun

Under sommaren arrangerar Svedala kommun utställningen Vävda rum, Sveriges största utställning med offentlig virtuell konst. Den har vernissage den 20 maj på drygt 130 orter i Sverige – samtidigt. Detta gör den till den geografiskt sett största utställningen som skapats i landet. Riksförbundet Sveriges Konstföreningar står bakom Vävda rum.

Genom att ladda ner appen Vävda rum kan besökaren uppleva och interagera med tio helt nya virtuella konstverk som befinner sig på offentliga platser runt om i Svedala kommun. Du kan till exempel jogga tillsammans med en virtuell kompis, bli jagad av en ren längs gatorna, skapa ett gemensamt ordmoln eller bygga en skulptur tillsammans med andra.

Vävda rum är en unik utställning där tio konstnärer som arbetar med offentlig konst och augmented reality (AR) har tagit fram konstverk anpassade för offentliga platser som finns i de flesta kommuner. Det kan vara ett torg, en fontän, en gräsyta eller en öde tomt. I Svedala kommun är de utvalda platserna till exempel Bara torg, Stadsparken i Svedala, busstorget i Klågerup, och i början av joggingspåren vid Torup. 

– Tidigare var det offentliga rummet med sina torg och parker viktiga mötesplatser för kommunens invånare. I dag sker i stället många av våra möten och debatter i virtuella forum. Med Vävda rum vill vi använda konsten för att knyta ihop den virtuella och fysiska platsen – och skapa nya mötesplatser, säger Teresa Fridell, ordförande i Svedala kommunanställdas konstförening.

Under hela sommaren har kommunens invånare och besökare möjlighet att uppleva Vävda rum. Utställningen pågår mellan den 20 maj och 30 september.

– Vävda rum visar också att samtidskonsten med hjälp av den nya tekniken kan vara både lekfull, fantasifull och skapa nya spännande upplevelser och samtal, säger Teresa Fridell.  

Så här kan du ta del av Vävda rum

Vill du uppleva utställningen är det bara att ladda ner appen Vävda rum. I den finns all information, bland annat vilka de tio utvalda platserna är i Svedala kommun. Den som har spelat Pokémon Go i telefonen kommer att känna igen sig.

Det är en fördel att ha med hörlurar när du tar del av Vävda rum.   

Mer information om Vävda rum finns på biblioteken i kommunen där personalen också kan hjälpa till att ladda ner appen.   

Konstnärerna i Vävda rum

Konstnärerna som deltar i Vävda rum är: Space Popular, Lundahl & Seitl, Oscar Häggström, Åsa Cederqvist, Untold Garden, Pastelae, Eric Magassa, James Webb, Adam James, SONG (Choterina Freer, Anna Kinbom och Rut Karin Zettergren i samarbete med Paola Torres Núñez del Prado och Rosalie Yu).

Fakta

Riksförbundet Sveriges Konstföreningar fyller 50 år i år. Svedala kommunanställdas konstförening är medlem i riksförbundet och deltar i firandet genom att vara med och producera Vävda rum.

Curator för Vävda rum är Ulrika Flink som är konstnärlig ledare på Konsthall C.

Konst- och designstudion Untold Garden har utvecklat appen Vävda rum.

Läs mer om projektet och konstnärerna på webbplatsen för Vävda rum

Pressfoto

Ladda ner pressfoto på Teresa Fridell, ordförande i Svedala kommunanställdas konstförening.
Foto: Daniel Bramsell, Svedala kommun.

För mer information

Teresa Fridell, ordförande i Svedala kommunanställdas konstförening, telefon 070-947 81 23

Teresa.fridell@svedala.se

Publicerad 2023-05-15 kl 13:56
Sidansvarig: Linda Holst