Stäng

Pressmeddelande: Hushållen får uppskov för kommunala fakturor

Hushållens kostnader har ökat kraftigt de senaste månaderna beroende på bland annat höga el- och livsmedelspriser. För att underlätta för hushållen beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott igår att ge ett generellt uppskov för vissa fakturor från Svedala kommun. Uppskovet gäller maximalt tre månader men hushållen måste aktivt ansöka om det.

Arbetsutskottets beslut innebär att de hushåll som önskar kan få betalningsuppskov för fakturor rörande avgifter för förskola, fritidshem och omsorg. Uppskovet gäller upp till tre månader och omfattar de fakturor som skickas ut i februari, mars och april 2023. Hushållen ska ansöka om uppskov före fakturans förfallodag. Det går att göra delbetalningar för den som önskar.

Möjligheten att ansöka om uppskov för kommunala fakturor finns redan idag. Kommunen kan då ge uppskov efter individuell prövning, och en överenskommelse om betalningsplan tas fram. Arbetsutskottets beslut betyder att uppskov nu ska ges utan individuell prövning.

– Det finns hushåll som har det väldigt tufft ekonomiskt just nu då kostnaderna för el och uppvärmning är särskilt höga på vintern. Med beslutet vill vi ge dessa hushåll en möjlighet till andrum och på så sätt hjälpa till i en jobbig situation. Samtidigt vill jag betona att det inte handlar om en eftergift av fakturororna utan endast uppskov som hushållen aktivt ansöker om, säger kommunstyrelsens ordförande Erik Stoy (M).     

En annan möjlighet för hushållen är att vända sig till kommunens budget- och skuldrådgivare Maria Leijgård. Hon kan bland annat ge praktiska råd om vardagsekonomin och hjälpa till att göra upp en hushållsbudget.  

För mer information

Erik Stoy (M), kommunstyrelsens ordförande, telefon 0709-47 81 11, erik.stoy@svedala.se  

Publicerad 2023-02-10 kl 09:41
Sidansvarig: Daniel Bramsell