Stäng

Pressmeddelande: Nu börjar arbetet med det nya stationsområdet

Visionsbild från norra sidan.

I höst börjar ombyggnaden av Svedalas nya stationsområde på allvar, men redan nu kommer det att hända saker. Två stora träd på Stationsplan ska tas bort vilket påverkar busslinjerna 145 och 165 på söndag kväll.

Natten mellan söndag och måndag, den 19 till 20 februari, kommer Svedala kommun ta bort två träd på norra sidans Stationsplan inför byggstarten av nya stationsområdet i höst.
– Dessutom mår träden tyvärr inte bra. Så småningom hade vi alltså ändå behövt byta ut dem. Självklart kommer vi att plantera nya träd på stationsområdet när det blir dags, säger gatu- och parkchef Johanna Andersson.  

Trädfällningen börjar kl. 20 på söndag kväll och det beräknas vara klart kl. 5 på måndag morgon. Detta innebär att några avgångar för busslinjerna 145 och 165 flyttas från Stationsplan upp till busshållplatsen vid Stortorget. Även bilparkeringen på Stationsplan kommer att stängas av under söndagen för att underlätta arbetet.

Resenärer till tågtrafiken påverkas inte eftersom arbetet gör uppehåll för att släppa fram personer till och från perrongen när tåg kommer.   

Ett stadsmässigt lyft  

Det nya stationsområdet i Svedala handlar om mycket mer än att bygga nya perronger på järnvägsstationen. Projektet bidrar till centrumutveckling då norra och södra sidan av stationen binds ihop genom en bred gångtunnel under spåren.

– Detta är ett viktigt stadsbyggnadsprojekt som är en del i utvecklingen av Svedala centrum, vilket kommer att gagna hela kommunen. Med sina två nya torg blir stationsområdet en träffpunkt som skapar möten och samtal. Detta är Svedalas skyltfönster utåt! Dessutom är goda kommunikationer viktigt för en tillväxtkommun som Svedala. Projektet är efterlängtat av många, säger stadsarkitekt Karin Gullberg.

I början av december ska spaden sättas i marken och till julen 2024 beräknas nya stationsområdet vara klart. Under hela byggtiden, ungefär ett år, kommer det att gå tåg eftersom man jobbar med ett spår i taget.  

Visionsbilder

Visionsbild på nya stationsområdet från norra sidan

Visionsbild på nya stationsområdet från södra sidan

För mer information

Kontaktuppgifter till teamet för projektet:

Alf Rasmussen, projektchef på Svedala kommun, telefon 0709-47 82 23, alf.rasmussen@svedala.se  

Karin Gullberg, stadsarkitekt, telefon 040-626 81 18, karin.gullberg@svedala.se  

Annette Bengtsson, trafikingenjör, telefon 040-626 80 91, annette.bengtsson@svedala.se 

Johanna Andersson, gatu- och parkchef, telefon 040-626 82 12, johanna.andersson@svedala.se

Marcus Lanevi, byggledare, telefon 040-626 81 43, marcus.lanevi@svedala.se  

 

Publicerad 2023-02-16 kl 13:24
Sidansvarig: Daniel Bramsell