Stäng

Pressmeddelande: Mätningar av narkotika i avloppsvattnet

Svedala kommun gör nu som många andra kommuner i både Skåne och Sverige – mätningar för att se om det finns narkotika i avloppsvattnet. Detta som ytterligare en åtgärd för att få en bild av droganvändningen i kommunen och därmed vid behov kunna utveckla det förebyggande arbetet kring narkotika. Första provtagningen visade inget anmärkningsvärt.

Mätningarna i avloppsvattnet är en del i Svedala kommuns samarbete med polisen.
– Eftersom det är första gången vi mäter får vi nu endast en ögonblicksbild, men över tid ger det oss möjlighet att också följa utvecklingen. Provtagning i avloppsvattnet är en av flera pusselbitar i vårt arbete med att skapa en lokal lägesbild. Provtagningen sätts i ett sammanhang med andra pusselbitar, till exempel iakttagelser, statistik, trender och andra rapporter. Därför ger en mätning av det här slaget värdefull kunskap att koppla till vårt förebyggande arbete inom trygghet och folkhälsa, säger säkerhets- och beredskapschef Karl Dannestam.

Sett till resultatet av första provtagningen var det inget som överraskade Karl.
– Det är vad som kunde förväntas av en ort i vår storlek, inget konstigt. Men nu är vi igång, det är bra. Nästa provtagning är planerad till senhösten, säger han.

Det är viktigt att tänka på att avloppsmätningarna säger inget om hur många personer som använder narkotika, eller hur många doser dessa personer använder på ett dygn. Mätningarna visar spår av ett antal doser eller halter av droger som förekommer i avloppsvattnet. Detta innebär att det inte heller går att utläsa något om ålder eller kön på personerna som använt narkotika.

Svedala kommun har sedan tidigare en väl utarbetad åtgärdsplan för det förebyggande arbetet kring narkotika. Den innebär bland annat arbete med drogfri skola och kunskapshöjande insatser om drogtecken i nära samarbete med polisen.

Fakta

Provtagningen görs av inkommande avloppsvatten under en 24-timmarsperiod. Resultatet sammanställs i ett värde som kan omräknas till doser eller milligram per antal invånare. Preparaten som mäts är några av de vanligaste missbrukssubstanserna – cannabis, kokain, amfetamin och tramadol.

Resultat från provtagningen

Här är resultat från provtagningen i Svedala kommuns avloppsvatten i april i år.

Cannabis
Svedala kommun: 535 doser uppmättes – eller 25,8 doser per 1000 invånare som jämförelsetal

Amfetamin
Svedala kommun: 365 doser uppmättes – eller 17,6 doser per 1000 invånare som jämförelsetal

Kokain
Svedala kommun: 65 doser uppmättes – eller 3,1 doser per 1000 invånare som jämförelsetal

Tramadol
Svedala kommun: 151 milligram per 1000 invånare som jämförelsetal. Delar av detta resultat kan bero på receptbelagd tramadol.

Det finns hjälp att få

Den som behöver råd och stöd kring sitt eller en närståendes skadliga bruk av narkotika kan kontakta socialtjänsten på telefon 073-3731452. Man kan vara anonym.  

Den som vill ansöka om vård och behandling för sitt missbruk av narkotika kontaktar socialtjänstens mottag på telefon 040-626 81 66.

För mer information

Karl Dannestam, säkerhets- och beredskapschef, telefon 070-947 81 45
karl.dannestam@svedala.se

 

Publicerad 2023-08-24 kl 11:25
Sidansvarig: Daniel Bramsell