Stäng

Matsedel gymnasieskolan

Foto: Josef Eliasson/Scandinav bildbyrå

Kontakt

Marie Mogensen
Måltidschef
040-626 84 65
marie.mogensen@svedala.se
Lina Jönsson
Måltidschef
040-626 81 72
lina.jonsson@svedala.se

Här är veckans matsedel för gymnasieskolan. Våra kockar planerar matsedeln gemensamt med hjälp av önskemål från våra matgäster. Vi följer Livsmedelsverkets rekommendationer för att våra matgäster ska få i sig den näring som de behöver för att utvecklas och lära. Vi väljer livsmedel efter säsong och som är hållbara för miljön.

Vi serverar två lunchalternativ, dagens och dagens gröna. Dagens gröna är en lakto-ovo-vegetarisk maträtt, vilket innebär att den är växtbaserad och kan innehålla ägg och mejeri. Under vinterhalvåret serverar vi även soppa som ett tredje alternativ.

Till lunchen serverar vi en salladsbuffé, knäckebröd, ekologisk mjölk och vatten. Vi bakar eget bröd till soppdagar.

Matsvinnet mäter vi dagligen och följer upp. Alla skolor ska ha mat- eller måltidsråd där våra matgäster tillsammans med rektor och kockar pratar om mat, hälsa och miljö.

Du som är vår matgäst eller anhörig är alltid välkommen att knacka på till köket om du har frågor, önskemål eller bara är nyfiken på vad det blir för mat.

Klimatberäknad matsedel

Vår matsedel är klimatberäknad med hjälp av världsnaturfondens matkalkylator. På matsedeln symboliseras måltidens klimatpåverkan i koldioxidekvivalenter CO2e med jordglober.

  • Tre jordglober är mest klimatsmart och innebär att måltiden innehåller max 0,7 kg CO2e per portion. De flesta vegetariska maträtter och fiskrätter hamnar här.  
  • Två jordglober innebär en måltid som innehåller mellan 0,7 kg CO2e till 1,4 kg CO2e per portion. Maträtter som innehåller griskött, ris och mycket ost brukar hamna här.
  • En jordglob är de maträtter som är minst klimatsmarta. Måltiden innehåller över 1,4 kg CO2e per portion. Här hamnar främst maträtter som innehåller nötkött.

I beräkningarna ingår tillbehör som grönsaker men inte dryck. Matkalkylatorn testar enbart måltidens klimatpåverkan. Hur maten påverkar den biologiska mångfalden, det vill säga rikt odlingslandskap och naturbetande djur med mera, är också väldigt viktigt.

Testa matkalkylator på Världsnaturfondens webbplats och läs mer om koldioxidekvivalenter

Matsedel i mobilen

Vi publicerar våra matsedlar/menyer i appen Mashie. Appen är en så kallad webbapp och programmet lagras inte i mobilen utan är ett program som körs via internet. Spara internetadressen på din hemskärm i mobilen och det ser ut precis som en vanlig app. 

För att använda webbappen:

  1. gå in på din smartphone eller läsplatta.
  2. skriv in webbadressen mpi.mashie.com/public/app.
  3. sök på Svedala kommun.

Matsedel gymnasium

Publicerad 2016-05-24 kl 16:08
Sidansvarig: Anna Kron
Uppdaterad 2023-10-17 kl 13:43