Stäng

Måltider Förskolan

Kontakt

Marie Mogensen
Måltidschef
040-626 84 65
marie.mogensen@svedala.se

Mat tillhör livets glädjeämnen och angår oss alla. Hos oss är måltiden i förskolan viktig. Måltiden tillagar vi med stor variation av bra livsmedel i rätt mängd som skapar goda förutsättningar för barnen. Det är viktigt att ladda med rätt energi för att ha en bra dag på förskolan.

Serviceenheten ansvarar för köken i nära samarbete med pedagogerna och den pedagogiska ledningen. Flertalet av förskolorna har egna tillagningskök med anställda kockar som lagar maten på plats i köket.

Veckans matsedel i förskolan

Våra måltider

I förskolan bjuder vi på frukost, lunch samt olika mellanmål. Vi arbetar efter Livsmedelsverkets måltidsmodell för ett helhetsperspektiv vid planering och uppföljning av måltiden. Modellen är uppbyggt som ett pussel med sex olika pusselbitar, som alla är lika viktiga. Måltiden ska vara god, integrerad, trivsam, hållbar, näringsriktig och säker.

God

Våra måltider är  tillagade med bra råvaror av kockar som har en hög ambition att tillaga måltiderna från grunden. Maten ska dofta, smaka och se aptitlig ut.

Integrerad

Måltiden är en del av dagen i förskolan. Våra pedagoger äter tillsammans med barnen.

Trivsam

Våra måltidsgäster/barnen bemöter vi på ett trevligt sätt.

Näringsriktig

Vi näringsberäknar och bedömer måltiderna i förhållande till Nordens näringsrekommendationer. Lunchen i förskolan ger motsvarade cirka 30% av dagens energibehov.

Hållbar

Våra måltider ska ge förutsättningar för ett hållbart sätt att äta goda måltider. Kockarna i köken väljer livsmedel efter tillgång och säsong. Kontinuerligt arbete pågår med att minska svinnet. Vi ökar vegetariska serveringar för att minska köttkonsumtionen.

Säker

Vi tillagar måltiderna med en god livsmedelshygien. Våra kök erbjuder ett fullgott alternativ, mot uppvisande av läkarintyg, till de barn som av medicinska skäl är i behov av specialkost. Vårdnadshavare kan anmäla att barn ska äta måltider som utesluter animaliska livsmedel samt om det finns behov av laktosfri dryck.

Rekommendation och riktlinjer

Logotyp: Europeiska garantifonden för jordbruket
Publicerad 2016-03-24 kl 10:18
Sidansvarig: Anna Kron
Uppdaterad 2023-10-17 kl 14:42