Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Företagsklimatet når nya höjder

Publicerad 2024-05-21 kl 13:36

Kosovar Gashi – näringslivschef, Teresa Fridell – stabschef, Erik Stoy (M) – kommunstyrelsens ordförande, Johan Lundgren – kommundirektör, och Martin Bard – näringslivsutvecklare. Foto: Niklas Michin Aristoy

I Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning om det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner ökar Svedala på 10 av 15 områden. Det sammanfattande omdömet stiger igen och detta innebär att kommunen når sitt bästa resultat någonsin. Dessutom ligger Svedala nu på plats 9 av Skånes 33 kommuner när det gäller detta omdöme.

På den viktiga frågan "Vilket sammanfattande omdöme vill du ge företagsklimatet i kommunen?" fick Svedala betyget 3,87 på en sexgradig skala. Ifjol var betyget 3,66 så det är en höjning på 0,21. Det är femte året i rad som kommunen ökar och alltså därmed når sitt bästa resultat någonsin i undersökningen. Snittet i Sverige ligger på 3,47.
– Vilket starkt resultat! Tack till alla våra företag! För oss i politiken är företagsfrågorna högt prioriterade och ett av våra viktigaste målområden. Vi har satt höga värden kopplat till företagsklimatet. Därför är det glädjande att se att vi fortsätter gå i helt rätt riktning och stärker vår roll som attraktiv näringslivskommun, säger kommunstyrelsens ordförande Erik Stoy (M).   

Av de 10 områden som ökar är de största förbättringarna:

  • Information till företagen
  • Företagens engagemang för företagsklimatet
  • Kommunpolitikers attityder
  • Skolans kontakter med näringslivet

– Jag känner idag en extra stor tacksamhet gentemot alla våra företag som varje dag stiger upp och kämpar på. Deras engagemang för företagsklimatet och kommunen är inspirerande, och vi lovar att fortsätta kämpa för att uppnå våra mål. Resultatet är ett gott bevis på att vårt kommunala lagarbete fungerar väl och det fina omdömet ger oss motivation att fortsätta stärka resultatet, säger kommunens näringslivschef Kosovar Gashi.

Fem av de 15 områdena har en liten minskning, till exempel ”mobilnät och bredband” samt ”allmänhetens attityder”.

Ungefär 200 av kommunens ca 1700 företag fick enkäten i år, i första hand medlemsföretag i Svenskt Näringsliv. 81 av dessa har svarat.

I höst kompletteras enkätresultaten med statistik från bland annat Statistiska centralbyrån och det sammanlagda betyget ligger till grund för en kommunranking som offentliggörs i september. 

Läs mer

Svedala kommuns siffror i sin helhet, pdf, öppnar ny flik

Sidansvarig: Daniel Bramsell