Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Kommunen och polisen i ny samverkan

Publicerad 2022-12-20 kl 08:42
Uppdaterad 2022-12-20 kl 11:06

Svedala kommun och lokalpolisen har beslutat att arbeta tillsammans med det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet. Igår undertecknade parterna en överenskommelse om samverkan som gäller från 2023 och fram till 2026. 

Lars-Gunnar Björnqvist, chef för lokalpolisområde Trelleborg, var på plats i Svedala igår och skrev under överenskommelsen tillsammans med Linda Allansson Wester (M), kommunstyrelsens ordförande.

 – Årets trygghetsmätning som kom i november visade det bästa resultatet sedan 2013, och tryggheten ökade också för andra året i rad. Svedala är en trygg kommun att bo, leva och verka i. Med vårt nya samarbete med polisen ska det fortsätta att vara så. Detta är ett prioriterat arbete, säger Linda Allansson Wester.

Syftet med överenskommelsen är att främja, utveckla och fördjupa samarbetet mellan kommunen och polisen. Samverkan ska utgå från att kartlägga återkommande problem, analysera bidragande faktorer, identifiera åtgärder och följa upp effekterna. Fokusområden är trygghet och folkhälsa. Målet är att förebygga brott och bevara tryggheten i Svedala kommun.

I överenskommelsen lyfts särskilt tre forum fram för samarbetet: 

  • Brottsförebyggande samverkansgrupp (SSPF)
  • Trafiksäkerhetsgruppen
  • Rådet för trygghet och folkhälsa

I dessa forum ska både kommunen och polisen ingå. Ambitionen är även att samverka i till exempel media och sociala medier för att tillsammans berätta om arbetet för kommuninvånarna.  

– Jag är mycket nöjd med den samverkansöverenskommelse som vi nu har undertecknat. Detta innebär att vi tillsammans kan fortsätta arbeta med effektiva brottsförebyggande och trygghetsskapande åtgärder anpassade för Svedala kommun, säger Lars-Gunnar Björnqvist.

Sidansvarig: Karin Rosvall