Stäng

Barns rätt till utbildning

Barns rätt till skolgång och skolplikt

Barn som är bosatta i Sverige har skolplikt. Detta innebär att de har både rättighet och skyldighet att gå i skolan. Skolplikten inträder höstterminen det kalenderår som barnet fyller 6 år och upphör vid vårterminens slut det tionde året efter att eleven börjat fullgöra skolplikten. För de flesta elever är det när de gått ut årskurs 9.

Ansvar för skolplikten

Ansvaret för skolplikten är uppdelat mellan flera parter. Barnets vårdnadshavare ansvarar för att barnet kommer till skolan. Huvudmannen för den skola eleven går i ska se till att eleven fullgör sin skolgång. Hemkommunen ansvarar för att barn som inte går i kommunens förskoleklass, grundskola eller anpassade grundskolan får den utbildning de har rätt till på annat sätt.

Du som vårdnadshavare har ansvar för att se till att ditt barn går i skolan. Om en skolpliktig elev inte fullgör sin skolgång och detta beror på att elevens vårdnadshavare inte har gjort vad denne är skyldig att göra får hemkommunen förelägga (beordra) elevens vårdnadshavare att fullgöra sina skyldigheter. Ett sådant föreläggande får förenas med vite (böter).

Flytt utomlands

Om du och ditt barn flyttar utomlands men ni fortsatt är folkbokförda i Sverige så gäller skolplikten för barnet om inte kommunen beslutar annat.

Om du och ditt barn flyttar utomlands permanent ska du anmäla detta till Skatteverket, skolplikten upphör när ni inte längre är folkbokförda i Sverige.

Om ni ska flytta utomlands ska ni fylla i och skicka in blanketten ”ansökan om längre vistelse utomlands” samt bifoga intyg om barnets skolgång i utlandet. Gör även en anmälan om utflytt från den nuvarande skolan i vår e-tjänst.

Anmälan om utflytt

Ansökan om längre vistelse utomlands

Upphörande av skolplikt på grund av varaktig utlandsvistelse (7 kap, 2§ skollagen)

Om du som vårdnadshavare och ditt barn ska flytta utomlands under en längre tid men fortsatt ska vara folkbokförda i Svedala kommun så kan kommunen besluta om skolpliktens upphörande på grund av varaktig utlandsvistelse. Det finns inget exakt mått på utlandsvistelsens varaktighet för att skolplikten ska upphöra. När barnet kommer tillbaka till Sverige har barnet åter skolplikt. Du som vårdnadshavare är då skyldig att ansöka om en ny plats. Det finns ingen garanti för att barnet placeras på den skola som barnet tidigare var inskriven på. Det krävs alltid ett intyg om skolgång från barnets skola i utlandet.

Fullgörande av skolplikten på annat sätt (24 kap, 23§ skollagen)

I undantagsfall kan eleven beviljas att fullgöra skolplikten på annat sätt än i ordinarie svensk grundskola, till exempel under en tillfällig period utomlands då barnet fortsatt ska vara folkbokfört i Sverige. Det är barnets hemkommun som bestämmer om barnet ska få fullgöra skolplikten på annat sätt. Svedala kommun har ett stort ansvar för att elever fullgör sin skolplikt. Innan beslut fattas om att en elev får fullgöra sin skolplikt på annat sätt krävs därför en grundlig utredning.

Ett barn kan få fullgöra skolplikten på annat sätt om:

  • Skolan i utlandet är ett fullgott alternativ till svensk grundskola eller annan skolform som annars skulle vara aktuell för barnet.
  • Verksamheten lever upp till kravet att hemkommunen i Sverige får insyn i elevens skolgång
  • Det finns synnerliga skäl

Exempel på skolor i utlandet som kan bedömas som fullgoda är Svenska utlandsskolor, se Skolverket för mer information.

Ett beslut om att barnet ska få fullgöra skolplikten på annat sätt kan gälla upp till ett år i taget, beslutet kan ändras om det finns anledning att anta att någon av förutsättningarna ändrats.

Ansökan om fullgörande av skolplikt på annat sätt 

Publicerad 2024-02-26 kl 10:27
Sidansvarig: Alexandra Kvist
Uppdaterad 2024-03-21 kl 16:05