Från första spadtaget till en framtidssäkrad tågstation

Från vänster: Mats Ohlsson, Skånetrafiken, Erik Stoy (M), kommunstyrelsens ordförande, Kim Andersson, Peab och Marie Sundling, Trafikverket. Första spadtaget i november 2023.
Text: Tina Lindström Carlsson, SkribentTina
Första spadtaget togs i vinterkyla med klarblå himmel den 28 november 2023. Tidplanen höll och invigningen den 14 december 2024 lockade många besökare. Följ berättelsen om Svedalas nya tågstation från första spadtaget till invigning.
Termometern denna krispiga tisdag visade minus åtta grader. Solen strålade från en blå himmel och det låg förväntan i luften. Första spadtaget för Svedalas nya stationsområde togs den 28 november 2023 klockan 10 och representanter från kommunen och näringslivet var på plats utanför stationshuset. KaffeRista stod med sin vagn och serverade kaffe tills maskinen strejkade i kylan, därefter bjöds besökarna på värmande choklad. Några företagare pratade om årets jul som är en vecka kortare än vanligt, första advent infaller så sent som den 3 december. Vid stationen låg prydliga högar av tegelstenar som kommer att återanvändas till de gabioner, boxar av stålnät fyllda med tegelsten, som så småningom ska byggas upp som identitetsskapande murar inom hela stationsområdet. Besökarna hälsades välkomna av Erik Stoy (M), kommunstyrelsens ordförande, och Daniel Bramsell, kommunikationsstrateg. Det symboliska spadtaget togs av Mats Ohlsson, trafikutvecklare Skånetrafiken, Erik Stoy, Kim Andersson, platschef Peab Anläggning, och Marie Sundling, projektledare Trafikverket.
– Svedala får en välkomnande framsida som gör att man känner sig varm när man kommer hit, säger Erik Stoy.
Och välkomnande kommer det att bli. En elva meter bred gång- och cykelpassage som binder ihop de norra och södra delarna av Svedala kommer på plats. Därmed knyts tätorten samman. Pendlarna slipper den tidigare faran med att korsa över järnvägsspåret när den slitna mittperrongen med sina 177 meter ersätts av två stycken 250 meter långa sidoperronger. Ett spår i taget byggs om vilket innebär att tågen rullar under tiden, förutom några helger med totalavstängningar på järnvägssträckan. Stationen blir tillgänglighetsanpassad och fyra inglasade väderskydd med sedumtak skyddar resenärerna mot regn och rusk. Det röda teglet i hisstorn och murar knyter samman stationsområdet både bildligt och historiskt genom Svedalas starka ställning inom tegelbruk. Antalet cykelparkeringar ökar och kommer att finnas i olika utföranden med och utan tak. Pendlarparkeringen på södra sidan blir dock klar först under 2025. Träd och planteringar som välkomnar Svedalabor och besökare kommer successivt på plats från slutet av 2024 och under 2025 bildas nya mötesplatser i form av två mindre torg på vardera sida. Järnvägsdelen av Svedalas nya framsida beräknas vara klart vid årsskiftet 2024/25. Lagom till 150-årsjubileet av Ystadbanan.
Samarbetet som Svedala kommun har med Trafikverket och Skånetrafiken innebär att det blir ett helt nytt stationsområde. Trafikverket är beställare och byggherre för själva stationsombyggnaden och kostnaden för detta delas mellan Trafikverket och kommunen. Trafikverket har upphandlat Peab Anläggning som entreprenör och Sweco för byggledningsuppdraget (byggplatsuppföljning, BPU). Svedala kommun har valt att delfinansiera resterande delar tillsammans med Skånetrafiken och Trafikverket vilket gör att kommunen har ett stort inflytande på utformningen av ytorna i anslutning till stationen. Alf Rasmussen, projektchef, är särskilt nöjd med att man fick igenom den elva meter breda gång- och cykeltunneln som binder ihop tätortsdelarna.
– Det här handlar ju om så mycket mer än bara en station. Den breda tunneln ger ett välkomnande intryck och en större trygghetskänsla, säger han.
Ambjörn Hardenstedt, oppositionsråd (S), var med då detaljplanen för det nya stationsområdet togs fram och sitter med i kollektivtrafiknämnden.
– Utveckling av kollektivtrafiken bidrar till en miljövänlig hållbar utveckling, och stationen är en viktig del av hela trafikförsörjningen för södra delarna av Skåne. Ju fler moderna stationer vi får, desto längre tågset och fler avgångar kan vi få in, säger han.
Ronny Johnsson, oppositionsråd (SD), poängterar vikten av en välfungerande station.
– Vi är en pendlarkommun och nu får vi en säker tågstation med två perronger där du slipper passera spåren. Tunneln gör att det blir ett naturligt stråk mellan stationen och centrum, säger han.
Starkt samarbete längs vägen
Ystadbanan är länken till Ystad och Österlen, och Svedala är en viktig station för regionen med ett stort antal in- och utpendlare.
– Projektet är ett mönsterexempel på hur ett samarbete ska se ut. Svedala kommun har verkligen satsat och gjort en snygg miljö med inslag av tegel. Ystadbanan är mycket viktig och vi har jobbat hårt för investeringen, säger Mats Ohlsson från Skånetrafiken.
Mats Ohlsson började på SJ runt 1987. Då var spåret i dåligt skick, och att pendla med dieselrälsbussarna var inte något som lockade resenärer. Det var ytterst nära att SJ lade ner hela persontrafiken till Ystad, men så småningom tog Skånetrafiken över. Banan elektrifierades fram till 1996 och när järnvägen rustades upp kom resandet igång.
– Tågstationerna nuförtiden är kommunernas ansikte utåt, och på Ystadbanan reser det dessutom mycket turister. Sommarrocken lockar exempelvis många besökare till Svedala och därför sätter vi in extratåg under de dagarna.
Den nya stationen tar höjd för att resandet ökar i framtiden. Långa perronger gör att tre tågvagnar får plats med rum för 800 resenärer, vilket är nästan en fördubbling mot idag. Skånetrafiken kommer så småningom att sätta in Pågatåg Express med tre vagnar på sträckan Ystad-Skurup-Svedala-Malmö. I dag tar en resa med Pågatåg från Ystad till Malmö centralstation runt 50 minuter.
– Det långsiktiga målet är att minska restiden. Tågen kan köra 160 kilometer i timmen, och vi satsar på en restid med Pågatåg Express på 30 minuter från Ystad till Malmö, med stopp i bland annat Svedala. Den nya stationen öppnar även upp för möjligheten att köra med tågen direkt till Köpenhamn, säger Mats Ohlsson.
Marie Sundling på Trafikverket tillträdde som projektledare i april 2022.
– Vissa parametrar har varit kända länge, en passage under spåren fanns med redan på detaljplanen från 2011 men vi höll på att landa i exakt utformning med bland annat trappor och avstånd mellan spåren. Det är som ett pussel av olika ytor, säger Marie som är på plats på kontoret i stationshuset i Svedala ett par dagar i veckan.
– Här har vi lyxen att se vad som händer och kunna gå direkt från platskontoret rakt ut i smeten. Det gör att vi enkelt kan fånga upp frågor och synpunkter.
Marie Sundling hyllar samarbetet mellan Trafikverket, Svedala kommun och Peab.
– Det finns mycket kunskap och det är lösningsorienterat och prestigelöst. Svedala kommun ser möjligheter, de gör mycket själva och får ut information så att folk är medvetna om vad som händer. Peab kommer ständigt med smarta lösningar och idéer på hur vi ska hantera de problem som uppstått. Det finns mycket engagemang och samarbete i projektet och det är något jag verkligen kommer att ha med mig framöver som ett bra exempel på hur det kan fungera med rätt personer. Vi gör det här tillsammans, säger hon.
Det ska vara enkelt och tryggt att resa hållbart – det jobbar trafikingenjör Annette Bengtsson för. Hon har löpande kontakt med Trafikverket och Skånetrafiken.
– Vi har ett gott samarbetsklimat med en samsyn att anläggningen ska vara bra för resenären. Skånetrafiken var exempelvis med och bidrog till att vi fick igenom fyra kurer istället för två. Det är moderna och fina kurer med sedumtak och man står ordentligt väderskyddad i dem, säger hon.
December 2023
Fredag morgon den 1 december visade termometern minus tio grader. Solen värmde och stationsområdet var inbäddat i ett gnistrande snötäcke. Förberedande arbete pågår inför avstängningen den 10–11 december då pendlarna hänvisas till ersättningsbussar från Ågatan vid ICA Kvantum Karlssons. Natten mellan söndag och måndag kapades spåret på norra sidan och kontaktledningen demonterades. Arbetet med en 30 meter lång stödkonstruktion mot södra spåret inleds, så kallad spontning där stödväggen hindrar jordmassor från att rasa. Planen var att tågen åter skulle vara i trafik måndag morgon klockan 05.
– Det flöt på bra. Vi hade 29 timmar på oss och vi använde 28,5 av dem, berättar Peab Anläggnings platschef Kim Andersson.
Pendlarna behöver från den 11 december ta sig förbi stationshusets baksida och över en ramp för att nå tågperrongen. Efter närmare en veckas gnistrande snö kom det – töandet. Och regnandet. Vattenpölar och lera blev en utmaning för pendlarna. Därför togs beslutet om asfaltering av passagen vilket skedde fredag morgon den 22 december, sista dagen innan julledigheten och då stormen Pia härjade som mest.
Januari–februari 2024
Onsdag och torsdag den 3 och 4 januari 2024 lyste snön återigen upp hus, gator och torg i Svedala. Samtidigt satt uppemot ettusen fordon fast i snön under cirka ett dygn på E22 mellan Hörby och Kristianstad. Den 8 januari 2024 togs arbetet på stationsplan upp efter julledigheten. Nu pågår rivning och schaktning för perrongen på norra sidan och för gång- och cykeltunneln.
Vädret med mycket regn och stora vattenpölar som resultat är en utmaning för Peab och anläggarna. Drygt en vecka in i februari sker grundvattensänkning för djupare schaktning. Ledningar för vatten och avlopp läggs i perrongerna. Att reda ut härvan av okända kablar i marken är extra tidskrävande.
– Och vädret ställer till det med schaktmassorna, det blir blött för maskinerna. Allt blir mer omständligt och tar lite längre tid. Men slår vi ihop alla delar så har de tagit ut varandra, vilket innebär att vi ligger tidsmässigt i fas, säger Kim Andersson.
I slutet av februari kommer den stora lyftkranen som flyttar material som armeringsjärn och betongformar till hiss, stödmurar och gång- och cykelpassagen. Lyftkranen som kommer att vara uppe till mitten av maj är 21 meter hög, 15 ton tung och kan lyfta upp till 4 ton.
Mars–april 2024
Den stora schaktningen blev klar som planerat under första delen av mars. Perrongen närmast stationshuset börjar fyllas upp och det omfattande betongarbetet är i full gång.
– Det har hittills varit mycket grundarbete. Det är nu när vi bygger uppåt som arbetet börjar synas, säger Douglas Strid, entreprenadingenjör Peab.
Gjutning av bottenplatta för gång- och cykelpassagen och för en anslutande del av stödmuren som vetter mot Sandvik skedde den 27 mars. Hissen på norra sidan är färdiggjuten och formen riven. Planering pågår inför tågtrafikstoppet helgen den 13–14 april.
– Vi jobbar från 02:25 på lördag fram till cirka 18 på söndag kväll. Under den tiden ska vi schakta mot spår 1. Vi ska gräva och sätta fem kabelbrunnar, gräva tvärkanalisationer för kabeldragning under spåren och sätta fundament till kontaktledning. Ett signalskåp ska äntligen bort, det kopplar vi ur och flyttar västerut utanför plattformen, säger Kim Andersson.
Hälsning till framtida Svedalabor
Torsdagen den 4 april var det dags att fylla tidskapseln med innehåll och gräva ner under tågstationen i Svedala. Tidskapseln är som en hälsning till framtida kommuninvånare, en tidsmarkör som ger en bild av Svedala och ombyggnaden av stationen. Kalle Ekebjär, affärschef för Pågatågen på Skånetrafiken, lade ner ett Pågatåg i miniatyr. Sofia Hedenström, vd för Sandvik SRP, bidrog med material om företagets historia och bilder från verksamheten. Dagens exemplar av Sydsvenskan och Skånska Dagbladet, senaste numret av Lokaltidningen och Svedalanytt, samt kommunens årsredovisning 2022 åkte ner i den stora lådan, precis som detaljplan och foton på stationen före och under ombyggnationen. Foton fanns även från den 20 juni 2023 då kungaparet besökte Svedala station med anledning av H.M. Konungens 50 år som Sveriges statschef och Pågatågen som jubilerade ”En pigg 40-åring”.
Marcus Lanevi, byggledare, och Karin Gullberg, stadsarkitekt, bidrog med en ritning över de delar som Svedala kommun själv ansvarar för i anslutning till stationen.
– Karin har skissat fram utformningen och jag har färdigställt ritningarna. Jag beställde en liknande låda till vår tidskapsel som grävdes ner i Slussen i Stockholm och jag tror att innehållet blir intressant för dem som hittar den i framtiden, säger Marcus.
På valborgsmässoafton är en tredjedel av vallen mot ICA Kvantum Karlssons borttagen och resten fraktas bort den första veckan i maj. Nu har gångplattor lagts vid cykelparkeringen på norra sidan och en liten trappa som leder upp till perrongen är klar. Ett flertal gabioner, murar byggda av stålnät och återbrukade tegelstenar, har uppförts. Men många återstår.
– Det flyter på men känns som ett evighetsprojekt. Jag har frågat grabbarna som är ute och anlägger om de drömmer om tegelstenar, säger Kim Andersson med ett leende.
Maj–juli 2024
Från tisdagen den 7 maj passerar pendlarna bakom stationshuset genom Sandviksparken och mellan gabionerna för att nå perrongen. Nu arbetar man vidare på den norra delen av perrongen och lägger plattor utanför stationshuset. Sista helgen i maj byggs plattformen över gång- och cykelpassagen.
Allt betongarbete är färdigt på norra sidan under senare delen av juli och perrongen asfalteras. Cykelskjul och vindskydd täcks med gröna sedumtak.
– Det är kul att vara med i hela processen. Trafikverket, Peab och kommunen har ständig dialog om justeringar och ändringar. Vi pratar oss fram när vi ser att det går att göra besparingar. Alla, även underleverantörer med flera, har ställt upp i tid och otid, säger Kim Andersson.
Torsdagar mellan kl. 9 och 11 är det möte för projektgruppen som består av Karin Gullberg, stadsarkitekt, Annette Bengtsson, trafikingenjör, Johanna Eriksson, gatu- och parkchef, Marcus Lanevi, byggledare, och Alf Rasmussen, projektchef. Projektgruppen går igenom utformning och miljöfrågor, bygglov och alla lösa punkter som rör ombyggnationen av stationen.
I dialog med Trafikverket insåg projektgruppen tidigt fördelarna med att flytta det södra järnvägsspåret cirka tre meter norrut.
– Det blev mycket snyggare och vi slapp ett ”ingenmansland” mellan järnvägsspåren där den tidigare mittperrongen låg. Tack vare detta fick vi även plats med ett extra parkeringsskepp på hela det södra parkeringsområdet, säger Alf och fortsätter:
– Att vi har lyckats så bra beror på den goda dialogen. Engagemanget har varit stort hos alla inblandade och vi har fått ett positivt gensvar från kommuninvånarna. Det är roligt att få vara med och genomföra ett sådant komplext projekt. Jag vill ge en extra eloge till vår kommunikationsstrateg Daniel Bramsell som har varit ett stort stöd i projektet genom att sköta kommunikationen och delge aktuell information till kommuninvånarna.
Perrongen på norra sidan är i bruk
De sista pusselbitarna för den norra sidan föll på plats under sommarhelgen den 29–30 juni. Tågtrafiken stod stilla under 40 timmar från natten mot lördag då det jobbades intensivt på stationsområdet. Tågstoppet inföll samtidigt som Svedala Marknad lockade ett stort antal besökare. Ljud hördes långväga då spont från norra sidan plockades upp och södra sidans spont slogs ner. Under helgen hängdes kontaktledningen upp igen. Därmed är perrongen närmast stationshuset redo för pendlare. Från onsdagen den 10 juli går resenärerna framför stationshuset direkt till perrongen och använder cykelställen som finns i olika utföranden med och utan tak.
Intensivt schaktarbete för gång- och cykelpassagen och rivning av den gamla mittperrongen pågår i semestertider.
– Det är många bollar i luften nu. Vi har exempelvis en 30 tons grävmaskin som schaktar vid spår två där det finns invasiva växter som blomsterlupin som vi kör bort för förbränning, säger Kim Andersson.
Augusti–september 2024
I mitten av augusti pågår bland annat förarbeten inför resten av bron som ska gjutas.
– Det är en stor och viktig puck för att vi ska kunna bli färdiga enligt plan. Just nu försöker vi även lösa tekniska problem med skyltarna på plattform 1 som inte har kommit igång, säger Marie Sundling.
Pumpstationen som ska sättas på plats innanför stödmuren väger upp till elva ton per del och består av tre delar plus ett topplock. Pumpstationen som ska hantera dagvattnet är återanvänd från fyrspåret mellan Malmö och Lund där den har varit i bruk i cirka fyra år.
– Det känns bra att kunna återanvända så mycket vi kan. Förutom pumpstationen är bland annat kontaktledningsstolpar, fundament och bänkarna på plattformarna återvunna från fyrspåret, säger Marie Sundling och fortsätter:
– Skånetrafiken har satt solcellsdrivna papperskorgar som trycker ihop soporna och som skickar meddelanden när de behöver tömmas. Designen hindrar dessutom fåglar från att dra ut soporna.
September fortsätter med mycket gjutning och man ligger två veckor före planeringen. Samtidigt som gjutningen av resterande del av bron pågick den 4 september blev det ett kort strömavbrott i delar av Svedala.
– Vi höll på att flytta reservkraften samtidigt som vi schaktade ute vid Sandvikshållet och en gammal reservkabel fick sig en törn. Vi ringde runt och fick låna ett elverk av Svedala kommun, de ska ha stor eloge för snabb hjälp. De har varit hjälpsamma och bra på alla sätt och vis genom hela projektet, säger Kim Andersson.
Under helgavstängningen den 28–29 september drog man upp sponten närmast järnvägsspåren på södra sidan.
– Helgavstängningen gick bra och vi hann med alla signal- och kanalisationsarbeten med kontaktledning och ström till spår två. Nästa stora mål är helgen den 26–28 oktober då spåret ska vara sammanbyggt för att kunna spårrikta spår två så att det ligger i rätt läge, säger Kim Andersson.
Svedala kommun rustar upp kringytorna
Ombyggnaden av ytorna utanför själva stationsområdet planeras och utförs till stora delar direkt av Svedala kommun.
– Det finns en glädje och förväntan i luften. Vi har hittat en balans i att vår personal kan göra stora delar av ombyggnaden i det som är våra egna ytor. Det skapar en lokal förankring och ger en värdefull stolthet, säger Annette Bengtsson.
Johanna Eriksson och hennes team på gatu- och parkenheten ser till att ytan utanför perrongen fungerar som den ska när det är färdigbyggt.
– Det är inte bara en tågstation, det är så mycket mer. Vi har fått till många bra grönytor som kommer skapa stort mervärde för Svedalaborna. Du ska vilja vara där, sitta på trappan och ta en kopp kaffe i gott solläge, säger hon.
Gabioner, tegelmurar som täcks med sedumväxtmattor i röda nyanser, kommer att vara tongivande i och kring Svedalas nya stationsområde. Karin Gullberg står bakom utformningen av gabionerna med rött återbrukat tegel, skänkt av Bara Mineraler, som uppfördes i samband med omdaningen av stationen 2016.
– Vi körde in till Malmö för att köpa armeringsnät och ritade ut var gabionerna skulle stå med krita direkt på platsen. Sedan byggde gatu- och parkenheten upp dem. Det gick snabbt och blev mycket uppskattat av Svedalaborna, säger hon.
Oktober–november 2024
Det är nu mitten av oktober och södra sidan av stationsområdet växer fram.
– I veckan lägger vi ut makadam, vi har lagt ut 200 meter och har 400 meter kvar, och på måndag kommer det att byggas järnvägsspår, säger Kim Andersson, Peab.
Perrongen fylls i början av november upp till hälften och det är dags att lägga plattor även där. Träd, perenner och lökar planterades i slänterna och i rondellerna vid den norra sidan av stationsområdet av kommunens parkenhet. Svedalabor och besökare kan se fram emot en välkomnande framsida med en växtlighet som följer årstidernas skiftningar.
Den 15 november blev en av trapporna till gång- och cykelpassagen klar. Trappstegen till passagen har varit som ett stort pussel att lägga och några felleveranser har bidragit till att det har tagit sin tid. Nu uppförs även återanvända spärrstaket mellan tågspåren. Hissen på södra sidan teglas och beräknas vara klar senare delen av november då plåtslagare tar vid och gör tak, stuprör och findetaljer. Slutspurten närmar sig och det är mycket som ska falla på plats.
– Det är lite stressigt. Det dyker upp småsaker som inte stämmer med verkligheten. När vi lade betongplattor till trapporna tog de emot i stödmurarna vilket gjorde att vi fick kapa plattorna, säger Kim Andersson.
Ett tunt lager snö och is täckte gatorna vid Svedala Julmarknad lördagen den 23 november. Det töade snabbt vilket underlättade inför asfalteringen av plattformen på södra sidan den 29 november. Nu är allt förberett inför det sista tågstoppet innan den nya stationen med två järnvägsspår kan tas i bruk.
Pendlaren Jacqueline Smith Carlsson, Svedala, ser positivt på en framtidssäkrad station.
– Passagen kommer att bli bra, framförallt rent säkerhetsmässigt eftersom folk slipper snedda över spåren. Jag ser även fram emot att man kan stå inne i väntkurerna på vinterhalvåret, säger hon.
December 2024
Från klockan 21 till 04:56 mellan söndag och måndag den 1–2 december pågår signalarbeten och besiktning. Anläggarna arbetar under spänning när kontaktledning för ström ovanför spåret tas i bruk. Kablage kopplas in i ställverket, en signal lyfts upp på en stolpe och informationstavlor justeras.
Den 3 december asfalteras gång- och cykelvägen från norra sidan fram till och med själva passagen under tågspåren. Tidig morgon den 9 december är första gången som pendlarna går genom tunneln till tåget som under några dagar enbart går från det södra spåret. Locket som väger uppemot tio ton läggs på pumpstationen, dränering är lagd och diverse elarbeten görs. I december pågår även justering av plattor, montage av räcken på perrongen och handledare till trapporna. Den 11 december asfalteras den södra sidan av gång- och cykelpassagen.
– Efter asfalteringen sätter vi in glas i väderskydden. Därefter återstår lite smått och gott som ska göras såsom skyltar som hänvisar till spår 1 och 2 och belysning som ska sättas upp nere i passagen, säger Kim Andersson.
Lucia sprider sitt ljus genom Sverige samtidigt som det sista kommer på plats inför invigningen och den nya tidtabellen som börjar gälla från den 15 december. Trappa nummer tio närmast ICA Kvantum Karlssons är nu färdig och hissarna är igång med tillfällig ytterbelysning. Järnvägsdelen av Svedalas nya stationsområde är därmed klar och redo för invigning.
– Det känns riktigt bra. Projektet har varit både utmanande och roligt. Den sista tiden har varit hektisk och jag är stolt över alla som jobbat här, stolt över det goda samarbetet och stolt över det vi har fått ihop tillsammans, säger Kim Andersson.
Röster från näringslivet
Satsningen på stationsområdet gör mycket för helhetsupplevelsen menar Sofia Hedenström, vd på Sandvik SRP.
– Det ger känslan av att vara i en miljö som är trevlig att vistas i. Teglet vid stationsområdet är estetiskt tilltalande och knyter an till byggnader i Svedala och till historien. Det regelbundna samtalet med kommunen är viktigt för oss och att vi hittar gemensamma bra lösningar. Vi har exempelvis ändrat vår skyltning i området för att göra det tydligare för besökare, säger hon och fortsätter:
– Våra medarbetare är viktiga för oss och många av dem tar tåget. Vi tar också emot internationella kunder varav många övernattar eller bor i Malmö och tar tåget hit. Att området knyter ihop Svedala gör också att våra medarbetare har närmare tillgång till fler butiker.
ICA Kvantum Karlssons med handlaren Magnus Karlsson i spetsen har varit en del av projektet sedan butiken uppfördes 2012.
– Det ska bli spännande att bli en del av Svedalas nya framsida och se vilka fler som upptäcker vår butik. Vi blir äntligen en del av centrum igen sedan vi flyttade från Storgatan, säger Magnus och fortsätter:
– Det nya stationsområdet kommer att uppmärksamma fler människor på hur fantastiskt centralt Svedala är placerat. Och förhoppningsvis får vi ännu fler goda grannar i form av handelsverksamheter runt stationsområdet och Ågatan.
Linda Pettersson driver Klipperiet Hair & Barber som ligger nära stationen.
– Kommunikationen med Svedala kommun har flutit på väldigt bra längs vägen. Det är kul att följa bygget från våra fönster och sammankopplingen till den södra sidan kommer att bli toppen, säger hon.
Magnus Lindgren driver KaffeRista som säljer varma drycker till pendlarna.
– Det här är som Svedalas skyltfönster. När jag började för elva år sedan var det en gyttjehög och kaos här. Nu är det genomtänkt och estetiskt tilltalande, säger han.
Invigning lördagen den 14 december
Hundratals besökare trotsade kylan och strömmade till invigningen av Svedalas nya tågstation. Dagen till ära stod ett trippelkopplat Pågatåg på spår 1 öppet för besök och pyssel. Förarhytterna var öppna till glädje för både barn och vuxna. KaffeRista serverade varma drycker och på andra sidan gång- och cykeltunneln bjöd ICA Kvantum Karlssons på grillat, dryck och godsaker. Restaurang Gjuteriet stod med sin matvagn och Svedala ungdomsbrandkår var på plats. Representanter från Peab, Skånetrafiken och Trafikverket passade på att svara på frågor och byta några ord med besökarna. Öresunds musikkår framförde bland annat musikstycket ”Tag plats (dörrarna stängs)!” som specialkomponerats av dirigent Robin Wahl till Pågatågets 40-årsjubileum och som spelades i samband med kungaparets besök i Svedala 2023.
Svedalaborna Maria Rosén och Hampus var på plats för att följa invigningen.
– Nu har vi en större station som sätter Svedala på kartan. Jag pendlar mellan Svedala och Malmö Central och nu när vi slipper tågstoppet får vi även en kortare restid, säger Maria.
– Det är fint vid stationen och nu kan man gå under spåren till ICA, säger Hampus.
Johan Lundgren, kommundirektör, och Erik Stoy, kommunstyrelsens ordförande, hälsade besökarna välkomna. Anna Wildt-Persson, direktör region södra på Trafikverket, knöt an till historien med Ystadbanan som stod klar för 150 år sedan och till framtiden. Carina Zachau (M), kollektivtrafiknämndens ordförande Region Skåne, representerade Skånetrafiken och överlämnade en symbolisk tidtabell till Svedala kommun.
– Det är viktigt att investera i infrastruktur som gör det attraktivt att resa hållbart, säger Carina.
1874 var järnvägstrafiken igång längs ”Grevebanan” som Ystadbanan kallades då godsen var pådrivare och medfinansiärer till uppförandet. Invigningen av Svedalas nya tågstation sker 150 år efter att tågtrafiken började rulla längs sträckan.
– Det är historiskt. Svedala nya station är resultatet av otroligt mycket arbete från många människor under lång tid. Den elva meter breda passagen kopplar verkligen ihop Svedala och stationen är en del i en större stadsbyggnad som skapar nya rum och rörelsemönster, säger Erik Stoy.
Johan Lundgren lyfter betydelsen av den nya stationen och området som växer fram.
– Detta betyder extremt mycket för kommunen. Bland annat knyter det nya stationsområdet samman två delar av Svedala på ett enkelt och trevligt sätt. Dessutom har det varit en spännande resa med Peab, Trafikverket, Skånetrafiken och vi själva som samverkat och lyckats nå ett gott resultat. Arbetet med miljön, utvecklingen av mötesplatsen runtomkring och hur vi ska utveckla stationshuset kvarstår, men nu har vi lagt fundamentet, säger han.
”Invigning nya stationen 14 december 2024”. Så står det på bronsplaketten som kommer att placeras på marken vid perrongens norra sida. Järnvägsspåret som går genom det stora hjärtat föreställer Ystadbanan som kopplar samman Svedala med omvärlden.
– Hjärtat symboliserar Svedalas identitetsskapande och gröna värden med skogsmark och sjöar som sammanfogar kommunens olika delar och tätorter till en tydlig och vacker helhet, säger Karin Gullberg, kommunens stadsarkitekt.
I Svedala tätort bor det i dag cirka 13 600 personer. På vardagar pendlar i genomsnitt runt 2 000–2 500 personer med tåg till och från Svedala. Klockan 13.15 den 14 december förklaras Svedala nya tågstation invigd. Dagen därpå börjar den nya tidtabellen att gälla och tågen rullar återigen från Svedalas båda spår.
Relaterat innehåll:
Bildgalleri – Nya stationen i Svedala, från första spadtaget till invigningen