Stäng

Tandalaföreningen

Intervju med webbansvarig i föreningen Micke Rehn och rektor på Roslättsskolan Helena Havrup som är med i föreningen.

Berätta vad er förening gör?

Micke: - Vi är en helt ideell förening som samlar in ekonomiska medel för att hjälpa olika skolor i Tanzania och har gjort det i över 25 år nu. Det började med Gun-Britt Wiberg, som var rektor i Svedala för många år sen, som besökte Tanzania och såg det stor hjälpbehovet. Genom att hon startade en förening hemma i Svedala och engagerade skolor och elever på orten så har mycket hjälp nått fram till skolor i de utsatta områdena; Nzega i Tanzania.

Helena: - Pengarna vi skickar samlas in av eleverna genom att arrangera ett spring-lopp, göra dagar med dagsverke som att panta burkar eller klippa gräs hos folk i samhället. Vi har också samlat ihop äldre laptops och skickat med någon som ska hälsa på skolan.

Vad är det bästa med er förening?

Helena: - Eftersom vi idag kan hålla kontakten så lätt genom email och sms kan vi ju verkligen se att pengarna kommer fram. En rektor på den skola vi stöttar tar kontakt med mig via email och visar att de behöver till exempel nya lysrör i klassrummet. Vi samlar vi in pengar och så kan de genom video eller bilder visa att pengarna kommer fram och att vår insats gör nytta direkt. Eleverna får också en unik möjlighet att se hur världen ser ut där de resurserna vi har i Sverige inte finns. Det är härligt att se de engagemang som eleverna visar för att bygga en mer rättvis värld där utbildning för alla är grunden.

Bästa ögonblicket så här långt?

Helena: - Det nya möjligheterna med digitala kontakter det vill säga, email, sms, foto och video gör att kontakten vi kan ha med en annan skola långt borta blir så konkret. Samarbetet blir nära och vi kan ha ett äkta utbyte mellan eleverna. Ögonblicken av lycka blir många och något man bär med sig.

Micke: - Att få göra skillnad är stort. Att eleverna här i Sverige med egna ögon kan se hur de förbättrar världen är avgörande för deras fortsatta engagemang, såväl nu som senare i livet.

Intevjun gjordes i februari 2023.

Fakta om föreningen

  • Startade 1994 som vänskoleförening.
  • Idag finns även fadderverksamhet och SIDA-finansierade projekt.
  • På hemsidan kan man se alla skolor i Sverige samt i Tanzania som är med i samarbetet.
Mörka barn i Tanzania sitter på skolbänkar ute

Elever i Tanzania har ofta lektioner utomhus då det inte finns lokaler

Mörka tjejer i Tanzania som håller upp händerna

Tjejklass i Tanzania som får undervisning i hälsa och sexualkunskap

Publicerad 2023-02-28 kl 10:46
Sidansvarig: Karin Rosvall
Uppdaterad 2023-03-01 kl 13:41