Stäng
Tillbaka till kalendern

Stilskolan: om vuxnas försök att reglera ungdomars kläder under 1900-talet

I slutet av 1950-talet startade Scouterna en stilskola vid några av landets industri- och lärlingsskolor. Snart inleddes ett samarbete med Svenska herrmoderådet. Båda organisationerna såg en möjlighet att utbilda ungdomar i frågor som rörde uppträdande och värderingar.

Stilskolan ville väcka intresse bland ungdomar – särskilt unga män – för klädsel och mode som ett led i att forma ansvarstagande, skötsamma medborgare. Syftet var att få de unga männen att inse värdet av att vara välklädd och välvårdad eftersom det kunde ge fördelar på arbetsmarknaden såväl som hos det motsatta könet.
Om detta berättar Björn Lundberg och Emma Severinsson. Björn är docent i historia vid Lunds universitet och Emma är doktor i historia och lektor i modevetenskap vid Lunds universitet.
Arrangemanget är ett samarbete mellan ABF Skåne, Centrum för arbetarhistoria, Arbetarhistoria vid Lunds universitet och Statarmuseet i Bara.
Det säljs mat och fika före och efter föreläsningen.

Anmälan

Föredraget är gratis, men föranmälan krävs. Anmäl dig på: https://www.abf.se/arrangemang/skane-lan/svedala/historia-slaktforskning/stilskolan/

Anmälan krävs

Statarmuseet i Torup
TORUPSVÄGEN 606-59

Webbplats

http://statarmuseet.com/

Åldersgrupp

Vuxna

Betalningsmetod

Kostnadsfritt

Arrangör

Statarmuseet i Skåne