Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Erik Stoy blir ny ordförande i kommunstyrelsen

Publicerad 2022-12-01 kl 08:09

Erik Stoy. Foto: Niklas Michin Aristoy, Svedala kommun

Erik Stoy (M) blir ny ordförande i kommunstyrelsen från den 1 januari 2023. Det beslutade kommunfullmäktige i Svedala kommun på onsdagskvällen. Han efterträder Linda Allansson Wester (M) som går vidare till uppdrag inom Region Skåne.

– Svedala är en mycket välskött kommun och det är en stor ära att nu få förtroendet att leda den vidare, säger Erik Stoy, blivande kommunstyrelseordförande.

Erik, som är 57 år och bor i Svedala, är civilingenjör och har dessutom en forskarutbildning inom datorsystem. Idag arbetar han som programmeringskonsult på företaget tretton37 i Lund.

2018 kom Erik in i kommunfullmäktige och den senaste mandatperioden har han även varit ersättare i kommunstyrelsen och suttit i dess plan- och exploateringsutskott. Erik började dock sina politiska uppdrag i Svedala kommun redan 2015 då han först blev ledamot i Teknisk nämnd för att sedan överta rollen som 1:e vice ordförande några månader senare. 2015 blev Erik även ordförande i Trafiksäkerhetsgruppen, och dessa två uppdrag har han haft sedan dess.  

2019 blev Erik styrelserepresentant i Sydvatten AB, och 2021 även ordförande i Segeåns vattendragsförbund och vattenråd.
– Jag ser fram emot att nu få arbeta mer med de övergripande frågorna, som till exempel organisation, lagbyggande, relationer till det övriga samhället och, naturligtvis, visioner och planering, säger Erik Stoy.  

Linda Allansson Wester har varit kommunstyrelsens ordförande i tolv år men lämnar posten vid årsskiftet då hon föreslås bli ordförande i Personalnämnden i Region Skåne. Hon kommer dock att sitta kvar i bland annat kommunstyrelsen i Svedala och fortsätta sitt lokala engagemang, men på en lägre nivå. 
– Jag ser med ödmjukhet fram emot att arbeta med kompetensförsörjningen och personalpolitiken inom Region Skåne och dess verksamheter. Det är en av mandatperiodens mest prioriterade frågor för treklövern i Regionen.   

Linda tittar tillbaka på en långa period som kommunstyrelsens ordförande. 
– Att i tolv år haft förmånen och ansvaret att leda det politiska arbetet i vår kommun är något jag är mycket stolt över. Erfarenheterna från detta kommer jag ha stor glädje av i mitt nya uppdrag. Jag känner mig väldigt trygg i att Erik kommer fortsätta arbetet med att utveckla Svedala kommun i en stark och hållbar riktning, och med ett fortsatt gott politiskt klimat.             

Erik Stoy. Foto.

Erik Stoy blir ny ordförande i kommunstyrelsen från den 1 januari 2023. Foto: Niklas Michin Aristoy, Svedala kommun

Sidansvarig: Daniel Bramsell