Räddningstjänstens råd och anvisningar för solcellsanläggningar
Kontakt
Solcellsanläggningar medför speciella risker för räddningstjänstens personal vid en räddningsinsats eftersom solceller fortsätter att producera el även om strömmen till byggnaden bryts via normala brytare. Räddningstjänsterna i Skåne har tagit fram en gemensam råd och anvisning för dig som tänkt installera solceller på en befintlig eller ny byggnad.
Den här sidan innehåller information om räddningstjänstens behov vid räddningsinsatser. Mer inforamtion om solcellsanläggningar, vilka tillstånd som behövs, och hur de sparar enerigi finns på den här sidan.
Riskerna för räddningstjänsten
Solceller fortsätter att producera el även om strömmen till byggnaden bryts via normala brytare, via säkringar som löser ut eller via överspänningsskydd som löser ut. Detta medför att systemets kablar fortsatt är strömförande med upp till 1000 volt, om inte särskilda åtgärder vidtas. Denna spänning är livsfarlig för räddningspersonal.
Även nedfallande solcellspaneler kan vara en risk för räddningstjänstens personal vid händelse av brand.
Detta innebär att en insats där solcellsanläggningar är involverade kommer genomföras med försiktighet och kan ta längre tid att genomföra. Samma sak gäller om det är oklart ifall en anläggning är försedd med solceller eller hur de fungerar.
Anvisning från Räddningstjänsterna i Skåne
Räddningstjänsterna i Skåne har gemensamt tagit fram en anvisning som beskriver hur du kan installera solceller på ett sätt som tar hänsyn till insatsmöjligheter från räddningstjänsten, så att brandkåren får möjlighet att släcka en eventuell brand på ett säkert och effektivt sätt.
Ladda ner anvisningar – Råd och anvisning för solcellsanläggningar och batterilagersystem