Stäng

Tandvård

Kontakt

Anki Ewald
Medicinskt ansvarig sjuksköterska
040-626 81 58
annchatrine.ewald@svedala.se

Vad som är nödvändig tandvård för äldre, sjuka och för personer med funktionsnedsättning avgörs utifrån bland annat allmäntillstånd, tandhälsa och nyttan av behandlingen.

Den nödvändiga tandvården ska medverka till en bättre livskvalitet utan smärta och obehag i munnen och syfta till god tuggförmåga.

För att få tandvård enligt den öppna hälso- och sjukvårdens avgiftssystem krävs ett tandvårdsintyg för rätt till nödvändig tandvård (tidigare grönt kort). Intyget utfärdas av ansvariga inom service och omvårdnad i kommunen eller stadsdelsområdet. Intyget ska medtagas vid behandling hos tandläkare eller tandhygienist tillsammans med legitimation och högkostnadskort eller frikort.

Vem har rätt till nödvändig tandvård?

Personer som är berättigade till nödvändig tandvård får ett skriftligt erbjudande via kommunen om kostnadsfri munhälsobedömning samt råd om förebyggande åtgärder årligen. Erbjudandet är frivilligt. De som vill nyttja denna förmån får besök av utbildad tandvårdspersonal i den egna bostaden. Tandvårdspersonalen bedömer behov av tandvård, ger råd om förebyggande åtgärder och ger information till vårdpersonal eller anhöriga om hur munhälsan bör skötas på lämpligt sätt.

Publicerad 2016-03-24 kl 11:13
Sidansvarig: Moa Blom
Uppdaterad 2023-07-05 kl 10:18