Stäng

Pressmeddelande: Spaden i marken för nya stationsområdet

Äntligen! Efter flera års planering börjar nu arbetet med förändringen av stationsområdet i Svedala. Trafikverket har upphandlat Peab Anläggning som entreprenör och under november ska företaget etablera sig på området inför byggstarten. Vid årsskiftet 2024/2025 ska hela järnvägsdelen av projektet vara klart.

Ombyggnaden av stationsområdet kommer påverka trafiken under byggtiden. Den 1 november flyttar all busstrafik från Stationsplan till Stortorget i Svedala. Under november stängs Stationsplan, inklusive parkeringen, också för biltrafik. Både Storgatan och Gjuterigatan kommer dock att vara öppna för trafik fram till Stationsplan.    

Angående parkering gäller detta för bil- och cykeltrafik under hela byggtiden: 

  • Som ett komplement till Stålgatans befintliga parkering hänvisas bilar till den stora grusparkeringen mittemot Optimera.
  • Nya handikapparkeringar samt parkeringar för motorcykel och moped kommer att finnas på Stålgatans befintliga parkering.
  • Cykelparkering kommer att finnas nära perrongen vid Stationsplan. Se skyltning på plats.

Arbetet sker på ett spår i taget, vilket gör att tågtrafiken kommer att rulla under hela ombyggnaden. Dock med vissa justeringar i tidtabellen. Byggstarten blir på norra sidan, alltså vid Stationsplan. Under hela byggtiden kommer det att finnas en gångväg vid Stationsplan för dem som ska till och från tåget.  

– Ombyggnaden av stationsområdet är ett stort projekt som dessutom ska pågå samtidigt som tågtrafiken är igång. De tider på dygnet när det är mycket folk och trafik i rörelse kan det bli lite stökigt kring Stationsplan under byggtiden. Vi hoppas folk har förståelse för detta. Ett tips till tågresenärer är att vara ute i god tid, säger projektchef Alf Rasmussen.

Svedalas nya framsida

Efter ombyggnaden kommer längre tågset kunna stanna på stationen. Två nya sidoperronger ersätter dagens mittperrong, och en ny bred gångtunnel under järnvägsspåren kommer binda ihop den norra och södra sidan av stationen. Det blir också nya hissar, planteringar och stor utökning av cykelparkeringar.

Stationsområdet får dessutom två nya torg. Detta gör platsen till att bli en naturlig träffpunkt som skapar förbättrade möjligheter till möten, vistelse och samtal.   
– Omvandlingen av stationsområdet är ett mycket viktigt stadsbyggnadsprojekt och en betydande del i utvecklingen av centrum. Detta blir Svedalas nya framsida. Vi skapar ett vackert och funktionellt stadsrum som bildar entré när man går av och på tåget. Detta är verkligen så efterlängtat av både kommuninvånare, näringsidkare och besökare, säger stadsarkitekt Karin Gullberg.    

På södra sidan blir det så småningom också en ny pendlarparkering, men den blir klar först under 2025. Då sker även all plantering inom hela stationsområdet.

Trafikverket och entreprenören använder Stationshuset som platskontor under byggtiden.  

Visionsbilder

Ladda ner visionsbilder på nya stationsområdet: 

Visionsbild från norra sidan

Visionsbild från södra sidan

För mer information

Kontaktuppgifter till teamet för projektet:

Alf Rasmussen, projektchef på Svedala kommun, telefon 0709-47 82 23, alf.rasmussen@svedala.se  

Karin Gullberg, stadsarkitekt, telefon 040-626 81 18, karin.gullberg@svedala.se  

Annette Bengtsson, trafikingenjör, telefon 040-626 80 91, annette.bengtsson@svedala.se 

Johanna Eriksson, gatu- och parkchef, telefon 040-626 82 12, johanna.eriksson@svedala.se

Marcus Lanevi, byggledare, telefon 040-626 81 43, marcus.lanevi@svedala.se

Publicerad 2023-10-23 kl 12:52
Sidansvarig: Daniel Bramsell