Stäng

Ekonomiskt bistånd, försörjningsstöd

Kontakt

Frågor om ekonomiskt bistånd
040-626 80 11
Telefontider
Måndagar kl 08:30-12:00
Måndagar kl 13:00-16:00
Tisdagar kl 13:00-14:00
Onsdagar kl 13:00-14:00
Torsdagar kl 13:00-14:00
Fredagar kl 13:00-14:00

Om du har ekonomiska problem och inte kan försörja dig själv och din familj kan du ansöka om ekonomiskt bistånd, försörjningsstöd som det också kallas. När du ansöker om ekonomiskt bistånd i Svedala kommun får du även stöd i att förändra din situation för att du ska bli självförsörjande så snabbt som möjligt.

När kan du ansöka om ekonomiskt bistånd? 

Ekonomiskt bistånd är aktuellt först om du inte har några andra möjligheter att klara din ekonomi. Andra möjligheter kan vara: 

  • arbete och löneinkomster 
  • inkomster från Försäkringskassan 
  • studiestöd från CSN 
  • egna tillgångar, till exempel sparade pengar eller tillgångar du kan sälja 
  • att någon annan är skyldig att hjälpa till med försörjningen, till exempel om du är gift eller sambo. 

Vilken hjälp du kan få beror på din och din familjs ekonomi och situation. Om du är gift eller sambo ska ni göra en gemensam ansökan. 

På Socialstyrelsens webbplats kan du själv räkna ut om du ligger över eller under nivån för att kunna få ekonomiskt bistånd. Resultatet av provberäkningen är inte ett slutgiltigt besked om dina möjligheter att få ekonomiskt bistånd. 

Provberäkning ekonomiskt bistånd, webbplats Socialstyrelsen

Innan du ansöker

Innan du ansöker om försörjningsstöd ska du ha ansökt om andra bidrag och ersättningar som du kan ha rätt till, till exempel bostadsbidrag, underhållsstöd eller a-kassa. Tänk också på att du måste vara inskriven på Arbetsförmedlingen.

Ansökan

Du kan ansöka både via pappersblankett och digitalt. Pappersblankett för ansökan om ekonomiskt bistånd finns i kundservice i Svedala. Det är Trelleborgs kommun som hanterar ekonomiskt bistånd och arbetsmarknadsinsatser åt Svedala kommun. Du kommer därför att komma in på Trelleborgs hemsida när du klickar på länken nedan.

Digital ansökan om ekonomiskt bistånd

Frågor

Om du har frågor som rör ekonomiskt bistånd är du välkommen att höra av dig via telefon.

Publicerad 2021-09-01 kl 00:02
Sidansvarig: Moa Blom
Uppdaterad 2024-04-29 kl 10:49