Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Svedala GIF firar 50 år med fest på Stortorget

Publicerad 2023-08-24 kl 14:16

Svedala GIF:s grundare Hans Hardenstedt är taggad inför föreningens 50-årsjubileum

Gymnastikföreningen Svedala GIF är en av kommunens stora föreningar med runt 1100 medlemmar. I år fyller Svedala GIF 50 år och kommer fira med en spektakulär heldag på Stortorget i Svedala lördag den 2 september från kl. 10:00.

Hans Hardenstedt, 81, var med och grundade Svedala GIF 1973, och är än idag en av föreningens stora eldsjälar.

– Det är 50 år, det är ganska fantastiskt egentligen! Vi har barn som kommer fram till mig på aktiviteterna och säger ”Min mormor gick här med dig när hon var liten”, då inser man hur gammal man har gått och blivit, säger Hardenstedt med ett skratt.

Redan 1966 hade Hardenstedt varit med och grundat Bara GIF, och när flyttlasset gick från Malmö till Svedala några år senare startade han upp Svedala GIF. Föreningen har idag imponerande 1100 medlemmar och är en av Skånes största gymnastikföreningar. Fokus ligger inte på tävlingsverksamhet, utan på att erbjuda roliga träningsformer från ett års ålder och sen genom hela livet.

– Folk kommer hit och säger att det är som en stor familj här, förklarar Hardenstedt när han beskriver stämningen i Svedala-Hallen.

Lördag 2 september ska det alltså firas att klubben fyllt 50 år. Jubileumsprogrammet är minst sagt fullspäckat. Vid 10-tiden går sambaorkestern Bateria från Svedalahallen till Stortorget med hundratals medlemmar bakom i kortege. På torget underhåller Ola Selmén och Bröderna Berggrensson, dansgruppen Marijazz, Kulturskolans orkester och gymnaster från Svedala GIF. Dessutom kommer det finnas ansiktsmålning, ballongfigurer och möjligheter för mat och fika från Scouterna, Lions och näringsidkare. Innan allt avslutas med tal från ordförande Anna Hardenstedt Ståhl kommer Hemvärnets Musikkår Ystad att spela i en parad från Stadsparken till Stortorget.