Vi använder kakor (cookies) för att följa upp hur du och andra besökare använder webbplatsen. Vår leverantör sammanställer den anonyma informationen. Du kan blockera kakor men då visas detta meddelande igen. Läs mer om kakor på Post- och telestyrelsens webbplats

Jag godkänner
Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan
Tillbaka till nyhetslistan

Skärpta allmänna råd i Skåne

Publicerad 2020-10-27 kl 15:21
Uppdaterad 2020-10-27 kl 17:23

Alla som vistas i Skåne län uppmanas att undvika kollektivtrafik och att avstå från att vistas i butiker och köpcentrum. Det är de skärpta allmänna råd som Folkhälsomyndigheten och Region Skåne kommit överens om.

Från och med den 27 oktober uppmanas alla som vistas i Skåne län att:

  • undvika att resa med kollektivtrafik eller andra allmänna färdmedel. Resor som inte går att undvika, till exempel till ett arbete där man verkligen måste vara på plats, kan alltid genomföras.
  • avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
  • avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare.
  • om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

Råden gäller fram till och med 17 november men kan komma att förlängas.

Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte.

Beslutet omfattar också skärpta allmänna råd för verksamheter – som exempelvis butiker, köpcentrum och idrottsanläggningar – och arbetsplatser i Skåne län. Alla verksamheter bör vidta åtgärder för att exempelvis minimera antalet besökare vid samma tidpunkt. Arbetsgivare uppmanas att bland annat se till att personal kan arbeta hemifrån i högre utsträckning än i dag.

Läs nyheten "Beslut om skärpta allmänna råd i Skåne län" hos Folkhälsomyndigheten

Länsstyrelsen beslutar om ett fortsatt publiktak på 50 personer i Skåne

Maxgränsen om 50 personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar fortsätter gälla fram till 30 november och kan förlängas eller förkortas utifrån utvecklingen av smittspridningen.

Sidansvarig: Linda Holst