Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Grundläggande vårdutbildning igång

Publicerad 2020-06-03 kl 09:43

Göran Göransson och Zorana Manjulov  får information av Anita Persson om introduktionen till arbete inom vård och omsorg i Svedala kommun.

Totalt har drygt 300 frivilliga medarbetare i Svedala kommun anmält sitt intresse av att arbeta som extra stöd i någon av kommunens verksamheter. I veckan började några av dem den första omgången av introduktion till arbete inom Vård och omsorg.

-       Jag är gärna med och stöttar med ett extra par händer, där det behövs i kommunen om det blir kris. Just coronasituationen är speciell för den drabbar oss brett över hela samhället, säger Göran Göransson parkarbetare i kommunen, som nu ska gå den grundläggande vårdutbildningen.

I dagsläget har Svedala kommun en hög närvaro av ordinarie personal inom alla verksamheter. Men för att snabbt kunna omfördela arbete vid en akut situation, skickade kommunen ut en enkät till samtliga medarbetare i syfte att kartlägga intresse och kompetenser.

-       Det vi har lärt oss de senaste månaderna är att ständigt försöka vara steget före för att kunna möta upp för framtida ökade behov och på så sätt vara rustade om krisläge skulle uppstå, säger Cecilia Kronqvist, HR-partner i Svedala kommun.

Nu har ett tiotal frivilliga medarbetare blivit erbjudna den grundläggande vårdutbildningen för att kunna arbeta inom vården vid ett eventuellt krisläge. Utbildningen är en introduktion till arbete inom Vård och omsorg. Det är Socialstyrelsen som har lanserat introduktionen som är webbaserad och samordnas och kompletteras av Nils Fredriksson Utbildning, NFU. Totalt beräknas introduktionen ta omkring tre dagar och riktar sig till personer utan erfarenhet som kan arbeta inom äldreomsorgen och i verksamheter med personer med funktionsnedsättning. Det kan bli aktuellt att erbjuda introduktionen till fler medarbetare.

-       Jag tänker på min gamla mamma som bor 2000 kilometer härifrån, i norra Serbien, som jag inte kan hjälpa. Men jag känner ett stort ansvar och kan hjälpa till här i Svedala och vill gärna gå introduktionen, för att kunna täcka upp om det skulle bli en stor kris, säger Zorana Manjulov, kock på Aggarpsskolan.

-       Med utbildningen har vi möjlighet att med god framförhållning rusta oss för en framtid med eventuellt större frånvaro inom Vård och omsorg, och säkra att samhällsviktig verksamhet fortsätter att fungera med hög kvalitet, säger Anita Persson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen.

Sidansvarig: Linda Holst