Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Hallå där, Jonas Almqvist, mottagare av Svedala kommuns kulturpris för 2022!

Publicerad 2023-06-08 kl 10:19
Uppdaterad 2023-06-08 kl 10:34

Jonas Almqvist på scen. Foto: Annika Lindqvist

Musikern och trubaduren Jonas Almqvist har tilldelats Svedala kommuns kulturpris 2022. Den singelaktuelle artisten berättade om sina tankar och känslor i samband med prisceremonin på nationaldagen.
–  Det betyder jättemycket. Det är ju extra kul med tanke att jag inte är infödd Svedalabo, säger Almqvist till svedala.se.

Svedala.se: Hur känns det?

– Det känns jättebra att få detta pris, Det är skönt att få uppskattning för det man gör, säger Jonas Almqvist.

Svedala.se: Berätta mer om dig själv!

– Jag är trubadur och musiker. Jag har spelat väldigt mycket i Svedala kommun sedan 2010. Förutom spelningar på Kulturnatten har jag också åkt runt på många boenden och spelat. Sen har jag i elva års tid samlat pengar till Musikhjälpen här i kommunen. Vi har väl sammanlagt fått ihop runt 700 000 kr till Musikhjälpen.

Jonas jobbar som undersköterska på ett LSS-boende i Skurup. Men musiken är en hobby som på sistone tar mer och mer tid.

–  Det har ju blivit som två heltidsjobb. Det är roligt när man har hållit på med musik sen man var tretton, och nu har jag kommit till en nivå där man inte behöver jaga spelningar. Nu är det snarare att folk ringer mig istället.

Passionen för musik väcktes när Jonas var tretton, när några vänner frågade om han kunde hoppa in som basist i deras band.

–  Jag hade aldrig spelat bas. Men jag hoppade in, och så var jag fast. Sen dess har jag skrivit otroligt mycket musik, framförallt för andra artister. Jag har alltid varit feg, så det är bara de senaste sju-åtta åren som jag har börjat sjunga själv. Det gjorde jag inte innan, då stod jag längst bak och gömde mig med basen.

Svedala.se: Vad betyder detta pris för dig?

–  Det betyder jättemycket. Det är ju extra kul med tanke att jag inte är infödd Svedalabo. Det är ett kvitto på allt man har gjort. Jag har lagt ofantliga timmar i kommunen på att underhålla på boenden, suttit på Torget och spelat. Jag mår bäst när jag får stå och underhålla, för musik ger glädje!

I mitten av maj släppte Jonas singeln ”Maj, juni till augusti”. För den som vill följa Jonas Almqvist musik och karriär finns Facebook-sidan JA Almqvist Musik. Där kan du se såväl kommande spelningar som livestreams på nätet.