Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Anna vill ge dig kulturupplevelser runt hörnet

Publicerad 2022-09-15 kl 13:59
Uppdaterad 2022-09-15 kl 14:51

Svedala kommuns nya kultursamordnare Anna Lundqvist Nilson

Svedala kommuns nya kultursamordnare Anna Lundqvist Nilson blir den som basar över våra kulturarrangemang såsom Sommarscen och nationaldagsfirande. Men hon vill även slå ett slag för kommunens konstskatt
– Vi har så mycket att visa upp! Jag ser fram emot att utveckla det, säger hon till svedala.se

Anna Lundqvist Nilson, 35, är sedan juli kommunens nya kultursamordnare. Hon tar över många uppgifter från en riktig veteran i sammanhanget. Efter 38 år som anställd i Svedala kommun gick kultursamordnaren Karin Leeb-Lundberg i pension i somras.

– Karin har mycket kunskap som jag saknar och personliga relationer som jag inte har, så det blir definitivt en nystart. Samtidigt har vi jobbat tillsammans i fem år. Karin lärde mig massor, dels om orten, men även om yrket. Sen visste jag en tid innan hon slutade att jag skulle ta över hennes ansvarsområden, så vi har haft en rejäl överlämning, säger Anna Lundqvist Nilson.

Det som nu hamnar på Annas bord är bland annat nationaldagsfirandet, Sommarscen, inköpta arrangemang som när Malmö Opera kommer till Flamman och liknande. Dessutom kommer hon att ansvara för kommunens offentliga konst.

– Jag tycker det mest spännande är konsten. Vi har så mycket att visa upp, runt 500 tavlor i kommunens ägo. Till exempel Gerhard Nordströms fantastiska målningar här på biblioteket. Men hur ska vi uppmärksamma det? Det är inte bestämt ännu. Jag ser fram emot att utforska och utveckla detta, förklarar Anna.

Anna Lundqvist Nilson har sedan tidigare delat sin tid mellan uppdraget som barnbibliotekarie i Klågerup och kultursamordnare för barn och unga. Och just barnkulturen är ett område som Anna även i fortsättningen kommer att ansvara för.

– Det har varit en hel del fokus på kulturgarantin, som garanterar olika åldersgrupper i barnomsorg och skola en scenkonstupplevelse. Ett exempel på detta är niorna som just nu åker in till Malmö Opera och ser på ”Anastasia”. Sen har jag även jobbat med ”Skapande skola”, där man inom ramen för vanliga skolämnen bakar in kulturupplevelser och eget skapande. Bland annat har man lärt ut matte med hjälp av rörelser med händer, fötter och rösten.

Nye föreningssamordnaren Joakim Lignercrona blir den som tar över Leeb-Lundbergs kontakt med kulturföreningar, framförallt det som gäller bidrag, lokaler och demokratifrågor. Bibliotekarien Hanna Svärdh Nilsson tar över ansvaret för kulturhistoria och fornminnen.