Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan
Tillbaka till nyhetslistan

Beslut: Ungdomar i gymnasieåldern reser gratis med kollektivtrafiken

Publicerad 2021-11-25 kl 10:21
Uppdaterad 2021-11-25 kl 11:00

Foto: Billy Lindberg

Från den 1 januari 2022 kommer alla ungdomar i gymnasieåldern i Svedala kommun att kunna resa gratis med Skånetrafiken i hela Skåne. Detta beslutade kommunfullmäktige igår kväll enligt förslag från kommunstyrelsen.

Det nya resekortet ger fria resor alla dagar i veckan, dygnet runt, hela året – även på skollov. Beslutet gäller alla ungdomar i gymnasieåldern, alltså även dem som av olika anledningar inte går i gymnasieskolan men som har åldern inne.

– För Svedala kommun är det viktigt att alla har samma möjlighet att resa och röra sig fritt, att på egen hand kunna ta sig till fritidsaktiviteter, kompisar eller extrajobb. Det underlättar för många familjer när föräldrarna inte behöver skjutsa hela tiden. Dessutom vill vi uppmuntra ungdomar att resa med kollektivtrafiken, inte minst ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Linda Allansson Wester (M), kommunstyrelsens ordförande.

Beslutet innebär en satsning på ytterligare 326 000 kr för Svedala kommun jämfört med det befintliga gymnasiekortet som är mer begränsat. Hur resekortet kommer att administreras till kommunens ungdomar är inte klart i dagsläget. Vi återkommer med information om detta. 

Skånetrafiken erbjuder samtliga 33 kommuner i Skåne ett upplägg för det nya resekortet till ungdomar. Svedala är en av endast tre kommuner som har hakat på erbjudandet.

Sidansvarig: Daniel Bramsell