Vi använder kakor (cookies) för att följa upp hur du och andra besökare använder webbplatsen. Vår leverantör sammanställer den anonyma informationen. Du kan blockera kakor men då visas detta meddelande igen. Läs mer om kakor på Post- och telestyrelsens webbplats

Jag godkänner
Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan
Tillbaka till nyhetslistan

Tävling! Bygg ett bihotell

Publicerad 2021-07-02 kl 12:33
Uppdaterad 2021-07-08 kl 10:02

Fotograf: Jenny Ahlqvist

På grund av oss människor har många naturliga boplatser försvunnit för bin och insekter. Men du kan hjälpa dem genom att bygga ett hotell! I sommar kan du vara med och tävla genom att bygga ett bihotell. Tävlingen pågår hela sommaren fram till den 30 september 2021.

Bin och humlor är naturens hjältar då de hjälper till att pollinera våra grödor, som till exempel  raps och jordgubbar. På sin jakt efter näringsrik nektar besöker de en mångfald av blommor, och flyttar pollen från blomma till blomma så att den befruktas och kan bilda frön. På grund av oss människor har många naturliga boplatser försvunnit. Men du kan hjälpa bina genom att bygga ett bihotell! Det är superenkelt. Och du behöver inte vara rädd för att bli stucken, solitära bin är väldigt snälla.

Tävlingsregler:

 • Tillverka ett bihotell. Ta sedan ett foto på det i så bra upplösning som möjligt. Ta även ett foto där du själv är med och håller en lapp med ditt namn och adress (för att vi ska veta att du inte tagit någon annans bild. Denna bild publiceras inte.)
 • Bifoga en kort beskrivning av material du använt och hur du tänkt i din tillverkning. Lokalt material premieras, så gärna vass/bambu från kommunen.
 • Ditt bidrag kan du antingen hänga upp på lämplig plats i din trädgård, eller så hämtar vi det för upphängning i någon av Svedalas parker.
 • Bidraget ska ha inkommit till oss sednast den 30 september.

Så sätt igång och skapa ditt finaste hotell för kommunens minsta invånare!

Att tänka på när du bygger hotellet:

 • Vildbin lever solitära (inte i samhällen som honungsbin). De vill gärna ha ett hål som är 4-8 mm i diameter där de låter sin larv utvecklas. Borra hål i en träbit, minst 6 cm djupa (gärna 10 cm) men de får inte gå igenom träbiten, och hålens kanter ska vara släta. Det går också att använda andra material som bambu, vassrör och andra ihåliga växter för att skapa ett insektshotell.
 • Sätt ett finmaskigt hönsnät ungefär 5 cm framför hotellet för att hindra småfåglar från att komma åt bina.
 • Om du vill piffa upp hotellet kan du måla det i en fin giftfri färg – men måla inte i hålen!
 • Placera i söderläge, gärna regnskyddat och synligt så att du kan spana efter bin vid boet. Nu är bina redo att flytta in!
 • Här hittar du mer information och inspiration:

Skicka foto och din beskrivning till jenny.ahlqvist@svedala.se, eller med post till:

Att. Jenny Ahlqvist
Bygg och miljö
Svedala kommun
233 80 Svedala

Vinnaren utses av en jury av tjänstepersoner inom Miljö och Teknik avdelningen i Svedala kommun. Parametrar vi tittar på är funktionen (hur många arter som kan trivas där), att lokalt material använts, och slutligen förstås den konstnärliga aspekten. Bilder på inskickade bidrag kommer att publiceras på svedala.se och i sociala medier. Vinnarbidraget uppmärksammas särskilt efter avslutad tävling och kommer att presenteras här på hemsidan den 10 oktober 2021.

Första pris i årets tävling är ett presentkort på 500 kr på en guidad bigårdsvisning på Beewild eller på någon av följande lokala restauranger; Vismarlövs café och bagarstuga, Statarmuseet eller Anita på Börringekloster.

Har du några frågor?

Hör gärna av dig om du har frågor till Jenny på tfn 040-626 83 96 eller Jon på tfn 040-626 80 61

 

Viktigt att läsa om din bild och dina personuppgifter:

 • Svedala kommun behandlar alla personuppgifter i enlighet med dataskyddsförordningen (GDPR, The General Data Protection Regulation).
 • Genom att delta i tävlingen samtycker du till att bilden kan komma att bli publiceras på Svedala kommuns hemsidaoch i Svedala kommuns sociala medier. Det är inte möjligt att vara anonym. Inlägg i sociala medier ligger kvar tills beslut tas om arkivering eller gallring.
 • Ditt bidrag kan komma att användas i en utställning på offentlig plats (inom ramen för tävlingen)
 • Du som tävlar ansvarar för att din bild inte bryter mot några lagar och regler. Du måste ensam förfoga över upphovsrätten till de bilder du skickar in och du ansvarar för att Svedala kommun hålls skadeslös för eventuella bidrag som bryter mot upphovsrätten.
 • Om din bild innehåller bild på personer som kan identifieras behöver du ett skriftligt samtycke från personen, är personen under 18 år gäller målsmans underskrift.
 • Nyheten om vinnaren ligger publicerad på svedala.se ett år framåt. Därefter finns nyheten kvar i kommunens webbpubliceringssytem (opublicerad) tills beslut tasoch ligger kvar tills beslut tas om arkivering eller gallring.