Vi använder kakor (cookies) för att följa upp hur du och andra besökare använder webbplatsen. Vår leverantör sammanställer den anonyma informationen. Du kan blockera kakor men då visas detta meddelande igen. Läs mer om kakor på Post- och telestyrelsens webbplats

Jag godkänner
Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan
Tillbaka till nyhetslistan

Årets mottagare av priser och stipendier inom kultur och idrott 2019

Foto: Svedala kommun

Kultur– och fritidsnämnden har utsett årets mottagare av kulturpris, kulturstipendium, idrottspris samt årets ledare för barn och unga. Utmärkelserna delar vi ut på kommunens officiella nationaldagsfirande, 6 juni 2019 på Stortorget i Svedala.

Kulturpris

John Wallén är ordförande i Svedala föreläsningsförening och mottagare av årets kulturpris.

Nominering

För 125 år sedan började en av Svedalas mest betydelsefulla personer Nils Fredriksson arrangera föreläsningskvällar för arbetarna på Svedalas stora arbetsplatser. Han insåg att kunskap skulle utveckla arbetarna. Detta var en tid innan radion fanns och tv och internet var inte uppfunna.

Traditionen med föreläsningar i Svedala har fortsatt genom åren. Ännu år 2019 sker verksamhet under vår och höst. En av eldsjälarna som gjort detta möjligt är John Wallen. John har under mer än 40 år varit verksamheten i Svedala Föreläsningsförening trogen. Han har under dessa år varit drivande i föreningen, först som kassör i styrelsen i 26 år och sedan varit dess ordförande de senaste 14 åren.

John lämnar under 2019 ordförandeskapet men stannar kvar i styrelsen. John Wallén är därför årets kulturpristagare. Ett lämpligt tillfälle efter aktivt engagemang i Svedala Föreläsningsförening i mer än 40 år. 

Kulturstipendium

Eleonore Wester Allansson i Bara studerar sång på Malmö Latinskola och är är mottagare av årets kulturstipendium.

Nominering

Eleonore Wester Allanssons dröm är att bli musikalartist. Hon sjöng i Värby församlings kyrkokör mellan hon var 5 och 15 år gammal och det var där hon utvecklade sitt musikintresse men även musikalintresse. Ett intresse som idag är så stort att det är något hon ägnar flera timmar åt per dag.

När Eleonor var 8 år började hon även ta lektioner i tvärflöjt på Svedala kulturskola vilket ledde till l att hon även började ta lektioner i piano vid 12 års-ålder. Glädjen hon kände när hon sjöng i Värbys kyrkokör ledde sedan till att Eleonore 2012 sökte sig vidare till Malmö Operas barnkör där hon medverkade i operorna La Boheme och Hans och Greta.

Efter hon slutade i Malmö Operas barnkör, där maxåldern är 14 år, valde hon att söka sig vidare till en annan kör, St Petris Ungdomskör. En kör som Eleonore årligen åker iväg och tävlar med. Ett flertal gånger har de hamnat på prispallen i körsång i Europa, som till exempel Laurea Mundi Grand Prix 2018 .

Tack vare den grund och kärlek för musik av olika slag som Eleonor som ung fick med sig från Svedala kommun valde hon att vidareutbilda sig i musik på gymnasiet. Hon går nu tredje året på Malmö Latinskola där hon studerar sång. En utbildning som har fått henne att bli säker på att det är musiker hon vill bli.

Det kräver flera års utbildning för att arbeta som professionell musiker och för att uppnå sitt mål och dröm behöver hon resurser för själva utbildningen. Eleonores tanke är att efter gymnasiet börja på Balettakademin i Göteborg där de har en treårig musikalutbildning där många av Sveriges musikalartister har gått. En utbildning hon själv får bekosta.

Idrottspris

Alex Salo i Svedala tränar i Staffanstorps Judoklubb och är mottagare av årets idrottspris.

Nominering

Alex älskar att träna och tävla i judo, vilket har resulterat i att han skall representera Sverige i judo i Special Olympics World Games i Abu Dhabi, 7-22 mars 2019. Det är den största tävlingen 2019 i världen, alla kategorier, med 7 000 aktiva. Alex har en intellektuell funktionsvariation med epilepsi och synskada, som innebär att han är blind på ena ögat och har nedsatt syn på det andra.

Alex har presterat bra i tävlingar som han har deltagit i och har vunnit flera guld och silver i Sverige samt bronsmedaljer i Holland ( Europas största tävling för Special Needs). För att vara i god form tränar Alex dubbla pass i judo, styrketränar och tränar handboll.

Alex är alltid pigg, glad och social, som ser positivt på allt och alla. En glädjespridare för sin omgivning och en utmärkt representant för "allas rätt att vara olika".

Alex ska fylla 22 år och tränar med Staffanstorps Judoklubb då det inte finns träning för dem med en intellektuell funktionsvariation i Svedala kommun.

Årets ledare för barn och unga

Philip Celander i Svedala IF är mottagare av utmärkelsen årets ledare för barn och unga.

Nominering

Philip Celander var tidigare spelare i Svedala IF:s A-lag men då han hade svårt att kombinera sitt fotbollsspelande med sina studier och hans stora ambition som domare inom fotboll, valde han att lägga skorna på hyllan, endast 18 år gammal.

Philip är ändå delaktig inom fotbollen och har tagit på sig rollen som tränare i Svedala IF:s lag för pojkar födda 2005.

Philip är dessutom coach till ungdomsdomarna i föreningen så de känner ett stöd när de dömer sina matcher på Aggarpsvallen. Klimatet på planerna är ibland väldigt hårt och då är det viktigt att någon vuxen kan hjälpa till. Domarna är ofta de som blir utsatta för hårda ord. Philip är närvarande så ofta han kan både som domare men även som domarcoach. Men under förutsättning att det inte krockar med hans övriga åtagande som tränare och domare i högre divisioner. Det brukar bli några timmar varje helg.

Philips engagemang i föreningen samt till unga spelare och domare är exceptionell. Han är en ung kille som förstår vikten av att vara delaktig samt hjälpa och stötta andra för att han själv får så mycket tillbaka.

Philip var alltid den i laget som ställde upp först om föreningen behövde hjälp vid sina arrangemang eller tillställningar. Han är alltid glad och positiv och inte rädd för att säga sina åsikter.

Philip är en kille som vi verkligen bör uppmärksamma för hans insatser i Svedala IF. Vi önskar att fler ungdomar kunde vara lika engagerade och delaktiga i andras fritid som Philip är.

Vi är verkligen stolta och tacksamma att vi har Philip i vår förening och hoppas att han fortsätter sin utveckling som ledare men framförallt som domare där vi ser en oerhörd potential. Vi lär nog få se honom i de stora fotbollsarrangemangen i framtiden, var så säker.

Stort grattis till alla pristagare och stipendiater!

Om utmärkelserna

Vi delar varje år ut ett antal priser och stipendier inom idrott och kultur. Du kan själv söka eller nominera andra till dessa utmärkelser. Priserna och stipendierna är på 10 000 kr per kategori och vid flera pristagare i samma kategori delar vi prissumman. Utmärkelserna delar vi ut under festliga former på Sveriges nationaldag 6 juni 2019.

Mer information om priser och stipendier

Publicerad 2019-03-07 kl 10:44
Sidansvarig: Linda Holst