Små kockar i stort skolkök

Små kockar från vänster: Astrid, Milton och Anton.
På våra förskolor och grundskolor får eleverna göra studiebesök i skolköken. Syftet är att ge ökad förståelse för verksamheten och utveckla kunskaper i köket.
När vi besöker Kyrkskolans kök kommer Anton, Astrid och Milton i årskurs 2 för att hjälpa till. Köksmästaren Anneli Fransén tar emot och leder gruppen.
Först och främst ska eleverna ta på sig kockkläder och tvätta händerna. Sedan får de en rundtur i köket och tittar i kylrummen. Dags att jobba! Astrid blandar pizzasallad medan Anton delar ägg och lägger på en bricka. Milton fixar mumsbitar med laxröra.
Eleverna har kul, skrattar och pratar på, men är även fokuserade och tar uppgiften på allvar. De blir snabbt färdiga och får en ny uppgift – att förbereda hamburgare till mellanmål imorgon.
Matsalen fylls av skolklasser. Efter en stund får Milton en idé, han vill att de ska gå ut och fråga eleverna hur det smakar. Anneli följer med och ringer i en bjällra. Alla tystnar.
– Smakar det gott? frågar Anton, Astrid och Milton.
– Jaaa! ropar eleverna.
Efteråt är de små kockarna nöjda. Vi frågar vad de små kockarna tyckte om dagen:
– Det var jättesmidigt att skära äggen, säger Anton.
– Det var kul att göra pizzasallad för jag fick kleta med handskarna, säger Astrid.
– Det var jätteroligt att göra ”snacksen”, men laxen luktade väldigt äckligt, säger Milton.
Vill ni hälsa på i köket igen? Svaret kommer snabbt och enhälligt.
– Ja! svarar de.