Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Två återvinningsstationer tas bort

Publicerad 2024-03-08 kl 12:19

Under mars månad kommer återvinningsstationerna på Roslättsvägen/Svalörtsgatan och Preem Malmövägen/Lupingatan att tas bort. Återvinningstationen på Roslättsvägen/Svalörtsgatan tas bort för att marken behövs till ombyggnaden av Roslättskolan och på Malmövägen/Lupingatan behöver Preem marken till annan verksamhet. Kommunen kommer att hitta en lämplig plats för att anlägga en ny återvinningsstation.

Innan ny plats är klar så hänvisar vi till närliggande återvinningsstationer. På webbplatsen Sopor.nu finns det en karttjänst som visar alla placeringar.

Webbplats Sopor.nu

Sedan årsskiftet har Sysav ansvaret för insamlingen av förpackningar från hushåll via återvinningsstationer och fastighetsnära insamling i Svedala kommun. Sysav och Svedala kommun samarbetar för att återvinningsstationerna, som är mycket välbesökta, ska fungera så bra som möjligt för alla som bor i kommunen.

"Vi är mycket glada för att det är så många som vill återvinna sina förpackningar. Det vi tyvärr kan se är att det förekommer en hel del dumpning av annat avfall på återvinningsstationerna. Att dumpa avfall är förbjudet enligt lag och det förstör mycket för de som vill sortera sina förpackningar rätt. Det skräpar även ner omgivningen, vilket känns otryggt och blir en sanitär olägenhet. I värsta fall drar avfallet till sig råttor", Christopher Angerborn-Pintscher, servicechef och avfallschef Svedala kommun.

Dumpning av avfall blir också en stor kostnad för alla som bor i kommunen.

"Vi har generösa öppettider på våra återvinningscentraler där det är gratis att lämna grovavfall och självklar ska matavfall och de vanliga soporna slängas i hemma i sopkärlen", säger Carina Eklund, verksamhetsutvecklare på Sysav.

Fakta:

  • Från och med årsskiftet tog Sysav över ansvaret för tömning och städning av återvinningsstationerna i din kommun.
  • På webbplatsen Sopor.nu kan du göra felanmälan om det behöver tömmas eller städas.

Webbplats Sopor.nu

Ordlista:

Återvinningsstation: Återvinningsstationen är obemannad och endast till för hushållens förpackningar. Här kan du lämna förpackningar av plast, papper, glas och metall.

Återvinningscentral: På återvinningscentralen kan du lämna saker till återbruk, grovavfall, elektronik, vitvaror och farligt avfall.

Förpackningar:
Som förpackning räknas allt material som används för att omsluta, skydda eller presentera en vara tills det att den används eller är förbrukad. Förpackningar ska sedan sorteras utifrån materialslag som pappersförpackningar, glasförpackningar, plastförpackningar och metallförpackningar.

Om en förpackning består av flera material som inte går att separera sorteras den efter det material som den består mest av. Korkar, lock och andra delar som är lätta att ta av sorteras för sig.

Exempel på sådant som inte är en förpackning är förvaringsaskar till CD-skivor, videokassetter, värmeljushållare och liknande.

För mer information besök Sveriges avfallsportal om sopor, Sopor.nu

Tack för att du sorterar dina förpackningar!

Sidansvarig: Karin Rosvall