Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Idag togs första spadtaget till nya stationsområdet

Publicerad 2023-11-28 kl 12:54
Uppdaterad 2023-11-28 kl 15:56

Första spadtaget! Mats Ohlsson från Skånetrafiken, kommunstyrelsens ordförande Erik Stoy (M), Kim Andersson från Peab och Marie Sundling från Trafikverket. Foto: Karin Rosvall, Svedala kommun

Idag var det äntligen dags! Efter flera års planering togs det första spadtaget till förändringen av stationsområdet i Svedala. Samtliga involverade aktörer var på plats – Svedala kommun, Trafikverket, Skånetrafiken och entreprenören Peab Anläggning. Dessutom var företagare vid Stationsplan inbjudna till detta speciella tillfälle.

Omvandlingen av stationsområdet är ett mycket viktigt stadsbyggnadsprojekt och en betydande del i utvecklingen av Svedala centrum. Marie Sundling, projektledare på Trafikverket, inledde med att berätta om byggprocessen och järnvägsdelen av projektet.  

”Vi har arbetat med detta under lång tid. Det har planerats, tagits fram ritningar, vi har kollat fågelperspektiv, grundperspektiv, och allt där emellan. Det ska bli kul att se hur nya stationsområdet växer fram.

Arbetet sker på ett spår i taget, vilket gör att tågen kommer att rulla under hela ombyggnaden. Dock kommer det att vara totalavstängningar vissa helger men då finns ersättningsbussar som går vid ICA. Byggprocessen medför också vissa tidtabellförändringar. Men håll ut det här året! I slutändan hoppas vi att det ska vara värt det.”         

Efterlängtat projekt

Vid årsskiftet 2024/2025 ska hela järnvägsdelen av projektet vara klart. För Svedala kommun är ombyggnaden av stationsområdet efterlängtad på flera sätt. Kommunstyrelsens ordförande, Erik Stoy (M), satte ord på vad detta betyder för Svedala.  

”Stationsområdet omvandlas från en ganska intetsägande hållplats till ortens välkomnande framsida. Det blir ett vackert och funktionellt stadsrum som man inte bara passerar utan också uppmuntras att stanna upp och vistas i. Vi får två nya torg, förbundna av stationsområdet, där människor kommer att röra sig under större delen av dygnet. De blir naturliga träffpunkter för dem som bor och vistas i Svedala. Detta skapar ett helt nytt sätt att se på stationen. Vi kommer att ha verksamheter och företag som gör att man känner sig varm när man kommer hit, att det inte bara är en vindpinad perrong man står på.

Trafikverket och Peab bygger en station här men för Svedala kommun är det alltså mycket mer än så. För oss är det ett samhällsbyggnadsprojekt där det nya stationsområdet blir en av startpunkterna.”       

Skånetrafikens trafikutvecklare, Mats Ohlsson, berättade att detta är en viktig utveckling också för Ystadbanan i stort. De nya perrongerna blir 250 meter långa som innebär att man kan ha tre tågset istället för dagens två. Detta ger 800 sittplatser.   

Slutligen var det dags för det klassiska ”första spadtaget” som togs bredvid stationshuset vid Stationsplan. Representanter för samtliga aktörer höll i den specialdesignade spaden med fyra handtag. Det var Mats Ohlsson från Skånetrafiken, kommunstyrelsens ordförande Erik Stoy, Peabs platschef Kim Andersson, och Marie Sundling från Trafikverket.   

Läs mer om förändringen av stationsområdet på projektets webbsida här på svedala.se

En man med byggväst och bygghjälm står och pratar till någon. I bakgrunden syns ett stort tegelhus. Foto.

Kommunstyrelsens ordförande Erik Stoy (M). Foto: Karin Rosvall, Svedala kommun

Visionsbild över nya stationsområdet från norra sidan.

Sidansvarig: Karin Rosvall