Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Första bygdevägen i Svedala

Publicerad 2021-04-16 kl 14:07

En bygdeväg ökar tryggheten för fotgängare och cyklister i i trafiken. Foto: Trafikverket

Teknisk nämnd har beslutat att Toftavägen, mellan Solskensgatan och Bjeretsvägen i Svedala, ska omvandlas till en så kallad bygdeväg. Beslutet togs i samband med ett förslag som kom in till Idé Svedala om förlängd gång- och cykelbana på Toftavägen. Syftet med en bygdeväg är att fotgängare och cyklister ska få en tryggare trafikmiljö.

Just nu arbetar vi med att asfaltera Toftavägen och i samband med detta omvandlar vi sträckan mellan Solskensgatan och Bjeretsvägen till en bygdeväg. En bygdeväg, eller enfältsväg som den också kallas, är en väg som målas och skyltas så att det blir tydligare för alla trafikanter att de måste samsas om utrymmet och visa hänsyn till varandra.

Att du som trafikant ska ”iaktta den omsorg och varsamhet som krävs med hänsyn till omständigheterna” är en av grundbestämmelserna i Trafiklagstiftningen. Är vägen smal och sikten dålig ska du anpassa hastigheten och vara uppmärksam. Utformningen av bygdevägen är ett sätt att förstärka det beteendet.

Bygdevägen består av en dubbelriktad körbana i mitten, så smal att två bilar inte kan mötas, samt en vägren på varje sida. Vid möte mellan motorfordon får du använda vägrenen tillfälligt – om det kan ske utan fara. Vägrenen är bredare än vanligt, så att de oskyddade trafikanterna förfogar över en tydligare plats. Vägrenen ska användas av gående, cyklister, mopedister och ryttare.

Så cyklar, går och kör du på en bygdeväg:

  • Du cyklar och går på vägrenen.
  • Du som kör bil, motorcykel eller annat motorfordon kör på körbanan. Om du får möte eller blir omkörd får du tillfälligt använda vägrenen.

Trafikverket har tagit fram en film som visar hur vi ska köra på en bygdeväg. 

Sidansvarig: Linda Holst