Skriv ut sidanSkicka till facebook

Besök Svedala


Foto: Tobias Annerfeldt.

I Svedala kommun finns mycket att njuta av. Både i den vackra naturen och eftersom en rad större evenemang arrangeras i området. Störst av alla är folkfesten SommarRock Svedala som i flera år satt vår kommun på kartan. Ridanläggningar, Sturup Raceway, Bokskogens GK och PGA Sweden National är andra platser som ger Svedala kommun en unik ställning i regionen – en dynamisk plats för upplevelser.

Svedala – staden på landet
Svedala är en expansiv kommun där inflyttning till nya bostadsområden är stadig. Vår bygd är levande, med ett aktivt näringsliv. Väderkvarnarna i Aggarp och Skabersjö är välkända siluetter i landskapsbilden och de många slotten ger landskapet sin speciella karaktär. 

Med Malmö Airport inom kommungränsen och på bekvämt avstånd från Öresundsbron är Svedala tätort strategiskt belägen, just där E65 och väg 108 korsas. Av kommunens 20 000 invånare bor cirka 10 000 i Svedala tätort. Pågatågens täta avgångar samt direkttåg från Danmark med Öresundståget bidrar till känslan av storstadsregion med småstadens fördelar.

Rekreation – natur och kultur runt hörnet
Det finns flera möjligheter till övernattning i form av hotell, bed & breakfast, och bo på lantgård.

Friluftsbad finns i Svedala och Bara samt i Pude sjö nära Hyby kyrka. Traktens kullar och vidder erbjuder fantastiska golfupplevelser på flera golfbanor. I Torups rekreationsområde, mitt i Bokskogen, finns motionsslingor, dusch och bastu, Statarmuseet och skolmuseet, caféer och Torups slott med tillhörande park. Skåneleden och Östersjöleden går genom kommunen.

Historia
Där Söderslätt övergår i det Sydskånska sjö- och backlandskapet ligger Svedala. Här har inlandsisen skapat ett varierat landskap som genom årtusenden formats av människan. Arkeologiska fynd visar att trakten varit en omtyckt plats sedan forntiden.

Lindholmens borg, vid Börringesjöns nordvästra strand har stolta anor. Härifrån styrde unionsdrottningen Margrethe I, ”Kung Byxlös”, de nordiska länderna i slutet av 1300-talet. Idag finns borgkullen kvar och man kan ana vallgravarna under gräsets gröna matta. Svedala är kommunen med ovanligt många kyrkor, flera med anor från medeltiden. 

Vid Pågatågstationen i Svedala tätort står den gamla stationsbyggnaden kvar som ett stolt minne från 1870-talet då järnvägen kom till Svedala. Med järnvägen följde ett industriellt uppsving. Socker- och tegelbruk samt tillverkning av jordbruksmaskiner gjorde att hjulen började snurra allt snabbare. I tätorten finns flera tegelbyggnader bevarade, både enklare bostadshus och patriciervillor.

Svedala året om – Turistbroschyr om Svedala kommun

Svedala året om – Svedala kommuns turistbroschyr

 

 

 

 

 

 

Karta Svedala kommun

Karta över Svedala kommun 

 

 

 

 

 

 

 

Övriga länkar 
Söderslätt Sydvästra Skåne
Ladda ner Din guide till Söderslätt
Visit Skåne
Scandinavian Trails – Aktiva naturupplevelser i Skandinavien
Kulturmiljöprogram för Skåne 
Kartor och planeringsunderlag
Se Söderslätt

Beställ Söderslättbroschyr och karta
Kontakt
Kundservice
040-626 80 00
kundservice[at]svedala.se
Senast uppdaterad:2015-05-21
Självservice, e-tjänster

Knapp för att lämna synpunkter
Se vilka evenemang som är aktuella i kommunen
Knapp för att se lediga jobb i kommunen.
Information om flyktingsituationen
Knapp till ansökan om bygglov och information om byggfrågor
Nyheter och anmälan om bredband och fiber
Se hela eller delar av kommunfullmäktiges sammanträden via webb TV
Knapp för att komma till webbplats om utvecklingsarbetet i Svedalas skolor
Knapp till kontaktuppgifter för att fråga din politiker
Knapp för att komma till Dexter och ansökan om barnomsorgsplats
Knapp för att få information om var barn och unga med psykisk ohälsa och deras familjer vänder sig för att få vård, stöd och hjälp.
Biblioteken i Svedala, Klågerup och Bara
Knapp för att läsa om nyheter och utveckling i Bara