Stäng

Börringe kloster, Klosterviken och Börringesjön

Börringekloster

Börringekloster, vid Klosterviken (en vik av Börringesjön), har sitt ursprung i ett nunnekloster från 1100-talet som benediktinerna helgat åt jungfru Maria. I slutet av 1500-talet gjorde fru Görvel Fadersdotter Sparre om klostret till ett världsligt residens, rev klosterkyrkan och lät bygga om sockenkyrkan. Nuvarande slott är uppfört på 1700-talet men har under åren byggts om vid flera tillfällen. E65 och avfarten till Malmö Airport skär genom godslandskapet med dess alléer, stora odlingsenheter och skogsområden. Sjön Klosterviken är grund och kantas av vida vassar. Här häckar både svarttärna och pungmes. Slottet är privat.

Börringe kyrkoruin är resterna efter den gamla sockenkyrkan, på andra sidan E65, strax nordöst om godset. Kyrktornet är det enda som syns ovan mark.

Klosterviken

Söder om Klosterviken vid järnvägen ligger Börringe stationssamhälle med tidstypisk tegelarkitektur. Det finns en strövstig som går till Borren som är en fornborg med tillhörande vall kallad Borravallen eller drottning Margaretas vall. Fornborgen låg ursprungligen på en halvö som var avstängd mot landsidan av vallen. Stigen nås från södra sidan av stationsområdet där det också finns en parkering. Fornborgen är troligen från 700-talet och omges av Börringesjön och Klosterviken på tre sidor.

Börringesjön

Börringesjön som är en grund och näringsrik slättsjö, bildades genom att ett stort isblock blev liggande i terrängen. Sjöns omgivningar är natursköna och mycket rika på kulturhistoriska lämningar. Miljön är varierande längs västra stranden med vackra bokskogar, insprängda åkermarker, ängs- och hagmarker. De högresta bokskogarna vid Markiehage och Grönalund och strandängarna norr om halvön Skyttanäbben, är exempel på olika naturtyper. Floran är rik med bland annat darrgräs och ängsnycklar.

Publicerad 2016-06-17 kl 11:25
Sidansvarig: Linda Holst