Stäng

EU-valet 9 juni 2024

Kontakt

Söndagen den 9 juni 2024 är det val till Europaparlamentet i Sverige. Medborgarna röstar då fram Sveriges representanter till Europarlamentet för de kommande fem åren.

I valet väljer medborgarna i EU:s medlemsländer vilka som ska representera dem i parlamentet de kommande fem åren.

Vad är Europaparlamentet?

Europaparlamentets ledamöter företräder EU-medborgarnas intressen på europeisk nivå. Tillsammans med företrädare för EU-ländernas regeringar utformar och beslutar ledamöterna om nya lagar som påverkar alla aspekter av livet i hela EU, från stöd till ekonomin och kampen mot fattigdom till klimatförändringar och säkerhet.

21 av ledamöterna, eller EU-parlamentarikerna som de också kallas, kommer från Sverige.

Webbplats Europaparlamentet, öppnar ny flik

Röstkortet kommer i din brevlåda

Valmyndigheten skickar ut röstkort 20—22 maj 2024 till alla som får rösta i EU-valet i Sverige. På röstkortet står vilket valdistrikt du tillhör. Där står även adress och öppettider till vallokalen.

Valdag och förtidsrösta

Valdagen i Sverige är söndagen den 9 juni 2024. Förtidsröstningen börjar onsdagen den 22 maj 2024 och pågår till och med valsöndagen den 9 juni 2024.

Ta med din id-handling!

Som väljare måste du kunna identifiera dig med hjälp av en giltig id-handling. Som id-handling räknas id-kort, körkort och pass. Det går också att få sin identitet styrkt av någon annan. Då måste den som går i god visa sin id-handling.

Om EU-valet på Valmyndighetens webbplats, öppnar ny flik

SvedalaNytt Valextra EU-valet 2024

Ett SvedalaNytt Valextra delas ut till alla hushåll i Svedala kommun den 15 maj. I Valextra har vi samlat praktisk information om EU-valet, som är bra för dig som röstar i Svedala kommun att känna till. Här kan du läsa Valextra digitalt:

Other languages

On Valmyndighetens website you will find information in languages other than Swedish about how to vote.

Website Valmyndigheten — Other language, opens in new window

Teckenspråk

På Valmyndighetens webbplats finns information på teckenspråk om det svenska valsystemet, hur och var du kan rösta, valsedlar, rösta på person samt rösträkning och valresultat.

Webbplats Valmyndigheten, teckenspråk, öppnar ny flik

Lättläst

På Valmyndighetens webbplats presenteras en del av deras information om det svenska valsystemet, hur och var du kan rösta, valsedlar, rösta på person samt rösträkning och valresultat på lättläst svenska.

Webbplats Valmyndigheten, lättläst, öppnar ny flik

 

Information om att rösta i EU-valet 2024

Publicerad 2024-02-21 kl 15:09
Sidansvarig: Linda Holst
Uppdaterad 2024-05-21 kl 16:53