Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Svenska för nyanlända från Ukraina

Publicerad 2023-03-27 kl 10:14

Foto: Hans Christiansson, Mostphoto

Flera av Sveriges folkhögskolor och studieförbund erbjuder kursen "Svenska från dag ett". Kursen vänder sig till de som kommer från Ukraina och vill lära sig svenska. Förutom svenska får de även lära sig om det svenska samhället.

Kursen "Svenska från dag ett" är kostnadsfri och riktar sig till nyanlända från Ukraina som fått uppehållstillstånd med tillfälligt skydd. Kursen finns på olika platser i Sverige och online.

På följande webbplatser hittar du folkhögskolor och studieförbund som erbjuder kursen:

Lär dig svenska digitalt på Informationsverige.nu

Webbplatsen Informationsverige.se erbjuder också ett digitalt språkpaket "Lära svenska", för de som vill lära sig svenska på egen hand. Det innehåller olika hjälpmedel och verktyg för att träna svenska själv eller med andra. Det är gratis och enkelt att använda.

"Lära svenska" på informationsverige.se

Förskola och skola för nyanlända barn och ungdomar

Barn och ungdomar från Ukraina är välkomna till "Välkomsten" tillsammans med sin familj eller god man för att få information om hur förskolan och skolan fungerar i Svedala kommun. Efter välkomstsamtal och kartläggning börjar barnen i den förskola, grundskola eller gymnasieskola som vi bedömer är mest lämplig.

Nyanlända barn och ungdomar från Ukraina har rätt till förskola och skola, om familjen har sökt asyl eller fått uppehållstillstånd enligt EU:s massflyktsdirektiv hos Migrationsverket. 

Läs mer om "Välkomsten" för nyanlända barn och ungdomar 

Sidansvarig: Linda Holst