Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Om ett halvår ska spaden i marken

Publicerad 2023-06-01 kl 09:35

Preliminär illustrationsskiss norra sidan. Illustration: Sweco

Nu börjar det närma sig! I sommar sker Trafikverkets upphandling av en entreprenör, och i början av december ska spaden i marken. Då drar arbetet med omvandlingen av stationsområdet i gång med full kraft i Svedala. Ett år senare, julen 2024, planeras järnvägsdelen med perronger och tunnel öppna.

– Efter flera år av samtal, planering och arbete börjar det nu kännas på riktigt. Omvandlingen av stationsområdet är ett viktigt stadsbyggnadsprojekt och en betydande del i utvecklingen av Svedala centrum. Detta är efterlängtat av många och är viktigt för hela kommunen. Äntligen får vi ett fint och funktionellt stationsområde som möter alla som kommer till Svedala med tåg, säger kommunstyrelsens ordförande Erik Stoy (M).     

Efter ombyggnaden kommer längre tågset att kunna stanna på stationen. Två nya sidoperronger ersätter dagens mittperrong, och en bred gångtunnel under järnvägsspåren kommer binda ihop den norra och södra sidan av stationen.
– Dessutom blir det två nya torg, vilket gör hela stationsområdet till att bli en naturlig träffpunkt som skapar förbättrade möjligheter till möten och samtal, berättar stadsarkitekt Karin Gullberg.

En annan nyhet uppskattas säkert av alla cyklister.
– På det nya stationsområdet blir det en stor utökning av cykelparkeringar, även några med tak. Och det kommer att finnas olika typer av cykelställ, till exempel för lådcyklar. Det ska vara enkelt att parkera för den som tar cykeln till stationsområdet, säger trafikingenjör Annette Bengtsson.    

Redan i sommar kommer en ny busshållplats för ersättningstrafik att byggas utmed Ågatan. Samtidigt sker en omgestaltning av ICA:s kundparkeringsområde. På södra sidan blir det så småningom också en ny pendlarparkering, men den blir klar först under 2025 då även all plantering inom hela stationsområdet kommer att genomföras.     

Tågen fortsätter rulla under hela ombyggnaden då arbetet utförs på ett spår i taget. Dock med ändringar i tidtabellen.

Det är Svedala kommun, Trafikverket och Skånetrafiken som tillsammans bygger om stationsområdet.
Läs mer om nya stationsområdet på webben

Preliminär illustrationsskiss norra sidan. Illustration: Sweco

Preliminär illustrationsskiss södra sidan. Illustration: Sweco

Sidansvarig: Daniel Bramsell