Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Kungaparets Skånebesök börjar i Svedala

Publicerad 2023-06-07 kl 08:31
Uppdaterad 2023-06-08 kl 12:55

H.M. Konungen. Foto: Thron Ullberg/Kungl. Hovstaterna

Den 20 juni kommer kungaparet till Skåne för att fira H.M. Konungens 50 år på tronen. Besöket börjar i Svedala efter att de har landat på Malmö Airport. På Stationsplan, dit allmänheten är välkommen, bjuds kungen och drottningen på musik innan ett Pågatåg tar dem vidare till Malmö.

I år firar Kung Carl XVI Gustaf 50 år vid tronen och det gör honom till Sveriges genom tiderna längst regerande monark. Som en del av firandet besöker kungaparet Sveriges samtliga län. Den 20 juni är det Skånes tur att uppmärksamma kungens jubileumsbesök.

Efter att ha landat på Malmö Airport åker kungaparet till Svedala.
– Vi är väldigt glada och stolta över att kungen och drottningen stannar till i Svedala för att ta Pågatåget till Malmö. Goda kommunikationer har alltid banat väg för samhällsutveckling och fina möten. Nu kommer kungaparet både att landa direkt i kommunen och ta tåget från Svedala, säger kommunstyrelsens ordförande Erik Stoy (M).

Det blir ett kort besök i Svedala. Kungaparet rullar in på Stationsplan ca kl. 10.20. Erik Stoy hälsar där välkommen tillsammans med Carl Johan Sonesson, regionstyrelsens ordförande i Region Skåne, och Carina Zachau, kollektivtrafiknämndens ordförande. En barnkör från Klöverstugan och Tegelbrukets förskolor i Svedala kommer att sjunga för kungaparet. Dessutom spelar Öresunds musikkår en specialskriven låt, ”Tag plats”, då Pågatågen firar 40 år. Det är också med anledning av detta jubileum som kungaparet åker Pågatåg in till Malmö. Tåget avgår från Svedala kl. 10.40.

Trafiken i centrala Svedala kommer att påverkas under kungaparets besök. Delar av Stationsplan, inklusive bil- och cykelparkering, kommer stängas av. Dessutom stannar inte vissa tåg i Svedala denna förmiddag. Vi kommer att informera genom skyltning på plats och i kommunens kanaler. I Skånetrafikens app och på skanetrafiken.se hittar du den senaste informationen om tillfälliga förändringar för tåg och buss.

Allmänheten är välkommen till Stationsplan i Svedala den 20 juni. Kungaparet beräknas komma ca kl. 10.20. Deras Pågatåg till Malmö avgår kl. 10.40.

H.M. Konungen. Foto: Thron Ullberg/Kungl. Hovstaterna

Sidansvarig: Daniel Bramsell