Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Stort kliv uppåt i årets företagsranking

Publicerad 2022-09-28 kl 12:43

När tjänstemän och politiker besökte företagare i Bara i somras.

Idag presenterar Svenskt Näringsliv sin årliga kommunranking när det gäller företagsklimatet. Svedala kommun klättrar hela 73 placeringar och hamnar på plats 151 av Sveriges 290 kommuner. Det är den bästa placeringen på många år. Bara sex kommuner i hela landet klättrar fler placeringar än Svedala, och sett till skånska kommuner är det bara två som tar ett större kliv i år.

De tre kategorier som företagarna lyfter fram som de mest positiva förändringarna är tillgång till kompetens, kommunens information till företagen samt service och bemötande.
– Detta är verkligen riktigt roligt! Ännu en gång får vi ett tydligt kvitto på att vår utvecklingsresa tas emot positivt av företagarna. Näringslivsarbetet är väldigt viktigt och det ska genomsyra hela vår verksamhet. Det ska vara enkelt och attraktivt att vara företagare i Svedala kommun, säger kommundirektör Johan Lundgren.  

Andra områden som också ökar mycket är dialogen mellan företag och kommunens beslutsfattare samt kommunens upphandling.   
– Dialogen mellan företagarna och vi i beslutsfattande roll har hög prioritet i kommunen. Jag gläds åt att våra företagare märker det, och att de uppskattar vårt arbete, säger Linda Allansson Wester (M), kommunstyrelsens ordförande.  

Svenskt Näringslivs ranking bygger främst på en enkätundersökning. Totalt har 32 000 företag fått betygsätta sin upplevelse av hur det är att driva företag lokalt och nationellt. Knappt 200 av Svedala kommuns ca 1675 registrerade företag har fått Svenskt Näringslivs enkät. 91 av dessa har svarat. På den viktiga frågan "Vilket sammanfattande omdöme vill du ge företagsklimatet i kommunen?" fick Svedala betyget 3,3 på en sexgradig skala. Det är en höjning för tredje året i rad och det bästa resultatet på 11 år.

– Vårt förbättrade och ambitiösa samarbete med näringslivet har betytt mycket och är något vi på Svedala kommun värdesätter högt. Vi har valt att kraftsamla från alla håll och det har gett oss en fin utdelning. Att vi under hösten kommer att arrangera gemensamma företagsfrukostar med Svedala Företagsgrupp under konceptet ”Boarding Svedala” är ett bra exempel, säger kommunens näringslivschef Kosovar Gashi.

Även näringslivet gläds åt rankingresultatet och lyfter fram det nya samarbetet med kommunens näringslivsenhet.    
– Företagarna Svedala är mycket glada över det positiva resultatet från Svenskt Näringsliv. Tillsammans med Svedala kommun och andra näringslivsaktörer i kommunen jobbar vi tillsammans för att kommunicera vilken fantastisk kommun detta är att bo och verka i, säger Mikael Ottosson, ordförande i Företagarna Svedala.

Läs mer om Svedala kommuns resultat i årets företagsranking

Sidansvarig: Daniel Bramsell