Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Flera fina placeringar i White Guide Junior

Publicerad 2022-09-22 kl 11:16

Svedala kommun på galan för White Guide Junior: David Gustavsson, Lina Jönsson, Nina Lippai, Jenny Sandén, Lina Buttler, Anneli Fransen och Katarina Mårtensson

Traditionen med bra skolmat i Svedala kommun fortsätter. När tävlingen White Guide Junior utsåg Sveriges bästa offentliga måltider inom en rad kategorier blev det flera fina placeringar. Kyrkskolan kom på andra plats i Årets Klimatkök och David Gustavsson på Aggarpsskolan kom trea i Årets Skolkock, ett pris han vann förra året.

Juryns motivering till Kyrkskolans andraplats i Årets Klimatkök lyder:

Få skolor lyckas så väl som Kyrkskolan med att visa kopplingen mellan det vi äter och planetens framtida välfärd. När barnen gör entré i matsalen möts de av en prunkande odlingshörna som inte bara bidrar till trivseln, den skapar även en förståelse för hur lång tid det faktiskt tar att odla fram råvaror. ”På detta sätt vill vi minska matsvinnet och så klart servera det i vår salladsbuffé. Det kan inte bli mer närodlat”, konstaterar kökschefen Lina Buttler. Menyerna klimatberäknas och varje rätt tilldelas jordglober på en tavla, beroende på hur ”bra” de är. Två av många, fina exempel på varför denna skola är en av Sveriges bästa klimatskolor!  

– Det är ett ständigt pågående arbete som vi alltid har haft. Vi tycker egentligen inte att vi gör något speciellt just för denna kategori. Det är så här vi jobbar. Det är viktigt att vi alla tre brinner för det, och då blir det bra, säger en glad Lina Buttler, skolkock på Kyrkskolan i Svedala.

Kyrkskolan tilldelades även extrapriset Årets pudding 2022 som handlar om den godaste kålpuddingen. Men framgångarna för Svedala kommun slutar inte med det. Måltidscheferna Lina Jönsson och Jenny Sandén kom på 8:e plats i kategorin Årets Måltidschef. Dessutom var Aggarpsskolan och Kyrkskolan nominerade i flera olika kategorier med fina placeringar som resultat. 

Aggarpskolan

3:a i Årets Skolkock, David Gustavsson

6:a i Årets Gröna måltid

7:a i Årets Skolrestaurang

Kyrkskolan

2:a i Årets Klimatkök

8:a i Årets Gröna måltid

10:a i Årets Skolkock, Lina Buttler 

27:a i Årets Skolrestaurang

Fakta om White Guide Junior

Syftet med White Guide Junior är att lyfta fram allt det goda som görs på förskolor, skolor och seniorboenden runt om i Sverige. Juryn bedömer smak och näring, men också måltidsmiljö, service, pedagogiskt samarbete, individfokus, engagemang från rektorn, kommunala satsningar, hållbarhet och andra faktorer som bidrar till att höja måltidsupplevelsen för unga och äldre.

Drygt 250 skolor, förskolor och äldreboenden har under våren besökts och bedömts av juryn. De bästa rankas i totalt 16 kategorier. Det är tionde året i rad som Sveriges bästa offentliga måltider koras.

Sidansvarig: Daniel Bramsell