Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Rekordmånga besöker mötesplatsen Ungas fritid i Svedala

Publicerad 2022-11-29 kl 13:58

Nicole Stigenholm och Erna Gadzo arbetar på Ungas Fritid i Svedala.

I fredags var det över 70 ungdomar som besökte mötesplatsen Ungas fritid i Svedala. Intresset har ökat under hela hösten och på Ungas fritid i Bara är de oftast runt 90 ungdomar en fredagskväll.

- Det är vårt intensiva arbete med att ständigt finnas på skolorna i kombination med att erbjuda en trevlig mötesplats. Detta har gett resultat för en så stor uppslutning säger Erna Gadzo, som är samordnare på Ungas fritid i Svedala kommun. Istället för att ungdomarna ska hänga i byn erbjuder kommunen en plats för dem att samlas och att umgås på med närvarande vuxna. Ungdomar behöver vuxna och vi bygger förtroende och tillit genom att ständigt vara närvarande, såväl i skolan som på fritiden.

Just nu är fotbolls VM i fokus men det finns också utrymme för andra spel, FIFA, fysisk aktivitet, pyssel eller bara hänga och snacka. En stor del av pedagogiken är att ungdomarna ska själva ge förslag, planera och genomföra aktiviteter. Exempel på aktiviteter under hösten som har varit ungdomsplanerade är filmkväll, halloweenpyssel, bakning, lära sig laga sushi, måleri, tjejkväll och en spadag.

- Vi har tillgång till idrottshallen på fredagar och det är skönt, för ungdomarna behöver verkligen springa av sig. Här spelas det mycket fotboll men även basket och pingis säger Nicole Stigenholm som är fritidsassistent på Ungas fritid. På senare tid har vi erbjudit läxhjälp och varit med när de ska skriva CV för att söka sommarjobb.

Även om Ungas Fritid genomför många aktiviteter är det egentligen bara medlet för att nå målet som är att alla ska känna sig välkomna, alla ska får delta i aktiviteter och alla uppmuntras hitta nya vänner.

- Många kommer med sina vänner men genom aktiviteterna når de nya vänner. Att ha vänner är så otroligt centralt i tonårsåldern, säger Erna Gadzo. Denna period i livet lägger grunden till hur du är som människa och hur du senare i livet kan läsa det sociala spelet. Vi arbetar hårt med att alla ska känna sig inkluderade men framför allt att de ska inkludera varandra. Att vi accepterar varandras olikheter är också grunden till vårt framtida samhälle, avslutar Erna Gadzo.

Under julhelgen erbjuder Ungas fritid olika aktiviteter. I appen ”ungdomsappen” finns all info och den laddas ner i vanliga Apple Store eller Google play.

Ungas Fritid vänder sig till ungdomar 13–18 år i Svedala kommun. Läs mer om mötesplatsen här på Svedala.se