Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Gymnasieskolan NFU:s nya byggnad invigd med dans och musik

Publicerad 2022-11-23 kl 16:04
Uppdaterad 2022-11-24 kl 09:26

Elevrådets ordförande Saga Svensson klipper bandet vid invigningen av NFU:s nya byggnad 23 november 2022. På bilden syns även kommunstyrelsens ordförande Linda Allansson Wester (t.v.) och Utbildningsnämndens ordförande Hans Järvestam

Svedalas gymnasieskola Nils Fredriksson Utbildning (NFU) invigde officiellt sin nya tillbyggnad på onsdagen. Den ökar skolans kapacitet med 120 elever och är en investering inför framtidens behov av utbildning, såväl för unga som för vuxna.

Inför hundratals elever och inbjudna invigdes gymnasieskolan NFU:s nya tillbyggnad idag med tal, musik och en överraskande flash mobb-dans.

Den nya byggnaden ökar skolans kapacitet med 120 elever och ska husera sex klassrum, elevhälsa, lärcentrum och ett bibliotek som förväntas bli hjärtat av skolan. Dessutom pågår renoveringsarbete i det redan befintliga E-huset där skolan till höstterminens start kommer kunna stoltsera med fyra helt nya labbsalar för fysik, teknik, biologi och kemi.

Flygbild från invigningen av Nils Fredriksson Utbildnings nya byggnad 23 november 2022

Flygbild från invigningen av Nils Fredriksson Utbildnings nya byggnad 23 november 2022

– Vi i Svedala kommun satsar på framtiden och då är en större gymnasieskola helt nödvändig för att möta våra ungdomars behov och efterfrågan i sydvästra Skåne. Vi har satsat cirka 35 miljoner kronor på det nya huset och till detta lägger vi ytterligare renoveringar i resten av skolan, säger Hans Järvestam (M), ordförande i utbildningsnämnden.

Kommunstyrelsens ordförande Linda Allansson Wester (M) talade och lyfte hur NFU:s lokaler ger möjligheter både för de som studerar i gymnasiet och de som tar ett omtag i livet med vuxenutbildning.

– Mer än 500 vuxenstudenter delar varje år denna utbildningsplats med gymnasieeleverna. För dem är detta en viktig plats för en viktig komplettering eller omstart, eller nystart, i sin utbildningsresa. Där kommer NFU in igen som en viktig plats som kan möjliggöra den omstarten. Styrkan med Nils Fredriksson är mötena mellan generationerna. Med ett brett utbud och unikt samarbetssätt, så lyckas man att ha kunnig, välutbildad och engagerad personal i alla ämnen, säger Linda Allansson Wester i invigningstalet.

 

Nya biblioteket som ska bli hjärtat av NFU framöver.

Nya biblioteket som ska bli hjärtat av NFU framöver.

NFU:s rektor Alexander Magnusson berättar stolt om de nya lokalerna, som gör att skolan numera kan ta in totalt 480 elever.

– Det känns fantastiskt. Efter att ha haft en byggarbetsplats på skolan under lång tid känns det väldigt roligt att kunna vara i gång med undervisning i de nya lokalerna. Vi får ett skolbibliotek som blir hjärtat av skolan där elever kan studera och förkovra sig, sex nya klassrum med högsta ljudklassning och modern teknik, nya lokaler till skolhälsan som är mer tillgängliga för eleverna och ett lärcentrum där elever ska kunna få stöttning och hjälp utanför ordinarie undervisning, säger NFU:s rektor Alexander Magnusson.

För dig som vill se de nya lokalerna kommer NFU att hålla öppet hus inför gymnasievalet: lördag 26 november kl. 10-13, måndag 5 december kl. 17-19 samt torsdag 19 januari kl. 17-19.

Fakta NFU:

Nils Fredriksson Utbildning är Svedala kommuns gymnasieskola och vuxenutbildning med sammanlagt cirka 500 elever. NFU erbjuder flera nationella program, bland annat samhälle, natur och teknik. Alla program har stark anknytning till arbetslivet och eftergymnasiala studier. Skolan har också internationella ambitioner. Studie- och praktikresor är integrerade i programmen. Hösten 2023 startar NFU även upp Försäljnings- och serviceprogrammet i nära samarbete med det lokala näringslivet.