Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Med kommunens solkarta maxar du dina solceller

Publicerad 2022-12-06 kl 15:00

Foto: Jens Lindström/Scandinav bildbyrå

Du som har planer på att sätta upp solceller på din fastighet kan nu ta hjälp av kommunens solkarta. Med den kan du enkelt zooma in på ditt hus och se var du kan få ut mest solenergi. 

– Vi lanserar solkartan samtidigt som energifrågan är aktuell och många söker bygglov för solceller, säger Jenny Hansson, ingenjör på kommunen. 

På kommunens hemsida har vi nu lagt upp en solkarta för hela kommunen. I den får du svar på hur solenergipotentialen ser ut på just ditt tak.  Mängden inkommande solenergi är indelad i tre energiklasser: strålande, lovande och tveksam. Den beräknade solenergipotentialen för taket påverkas bland annat av takets area, vinkel och väderstreck. Även skuggning av närliggande byggnader påverkar takets solenergipotential.

Exempel på solkartan och hur den illustrerar solenergipotentialen

Exempel på solkartan och hur den illustrerar solenergipotentialen

Solkartan ger en översiktlig bild av hur mycket sol som strålar in på ditt tak. Förutom takets solenergipotential visar beräkningarna i resultatet den totala potentialen för solel (kWh/år) och solvärme (kWh/år) samt möjlig koldioxidbesparing (kg/år).

– Kommunen har satsat innovationspengar för idéer som ska gynna invånare i Svedala kommun och bidra till en hållbar utveckling, och det påbörjades redan 2021. Sen har det slumpat sig så att vi lanserar solkartan samtidigt som energifrågorna är på tapeten med ökade priser. Senaste tiden har ansökningar om bygglov för solceller ökat kraftigt, säger Jenny Hansson, ingenjör för geografiska informationssystem  på Svedala kommun.

Jenny Hansson, GIS-ingenjör i Svedala kommun

Jenny Hansson, GIS-ingenjör i Svedala kommun

OBS! Det är endast byggnader som var byggda vid Lantmäteriets senaste flygburna laserskanning (2019) som finns med i kartan. Dessutom kan byggnader som har genomgått en omfattande ombyggnation sedan 2019 var felrepresenterade i kartan. Målet är att kartan ska uppdateras med nya byggnader när Lantmäteriet tillgängliggör en ny flygburen laserskanning. 

Solkartan har tagits fram med stöd från konsultfirman WSP. 

Så använder du tjänsten 

  1. Öppna solkartan i din dator eller mobila enhet och se hur solenergipotentialen ser ut för ditt tak!  
  2. Zooma till din byggnad direkt i kartan eller sök på en adress. 
  3. Klicka på din byggnad för att få en översiktlig bild av hur mycket sol som strålar in på ditt tak. Förutom takets solenergipotential visar beräkningarna i resultatet den totala potentialen för solel (kWh/år) och solvärme (kWh/år) samt möjlig koldioxidbesparing (kg/år). 
  4. Klicka på valfritt ställe i kartan för att avmarkera vald byggnad.