Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Trafikverket bygger ny busshållplats i Bara – stor påverkan på trafiken

Publicerad 2022-04-26 kl 12:06
Uppdaterad 2022-05-09 kl 10:44

På måndag, 2 maj, börjar Trafikverket bygga ny busshållplats på Malmövägen i Bara. Arbetet beräknas pågå mellan den 2 maj och 24 juni. Arbetet innebär stor påverkan på trafiken med endast ett körfält öppet och med sänkt hastighet till 30 km/timmen. Natten mellan den 3 och 4 maj kl 01:00-05:00, och eventuellt ett par nätter till under vecka 19 och 20, är vägen helt avstängd. Under denna tid leds trafiken om på mindre vägar. Svedala kommun har genom dialog med Trafikverket försökt att hitta en bra lösning för avstängningen.

Trafikverket ska bygga ny busshållplats, hållplats Bara Väster, väster om PGA-rondellen på Malmövägen i Bara. Busshållplatsen är ett välkommet tillskott för boende på Klottistel- och Bäcktistelgatorna och för de nya bostäderna på Bara backar. Det blir ett hållplatsläge på vardera sida om Malmövägen, tillsammans med cykelställ och väntkur vid hållplatsen som ligger i riktning mot Malmö. Det kommer också anläggas en gångpassage i refugen till rondellen mellan hållplatserna, med en trappa upp mot återvinningsstationen. Under hösten planerar Svedala kommun att bygga ut cykelvägarna ytterligare i området för att skapa nya och fler trygga kopplingar till den nya hållplatsen.

Såhär påverkas trafiken

Under perioden 2 maj–24 juni är endast ett körfält öppet förbi arbetsplatsen, vilket styrs med trafiksignaler. Hastighetsbegränsningen sänks till 30 km/timmen.

Under natten mellan den 3 och 4 maj kl 01:00–05:00, och eventuellt ett par nätter till under vecka 19 och 20, behöver Trafikverket stänga av vägen helt kring arbetsplatsen. Håll utkik på Trafikverkets webbplats där de informerar om kommande avstängningar under Trafikinformation. Avstängningarna sker nattetid. Under denna tid leds trafiken om via Värbyvägen, Stora Mölleberga och ut mot Malmövägen via Åkerdalsvägen och Bjärshögsvägen.

Webbplats Trafikverket

Svedala kommun har genom dialog med Trafikverket försökt att hitta en bra lösning för avstängningen. Vi lyckades få till att avstängningen sker nattetid. Från början var avstängningen planerad till den 2, 11 och 18 maj mellan kl 07:00 och 16:00, sedan mellan kl 09:30 och 13:30. Detta har vi alltså lyckats få ner till att vägen endast stängs av ett par nätter.

Sidansvarig: Linda Holst