Vi använder kakor (cookies) för att följa upp hur du och andra besökare använder webbplatsen. Vår leverantör sammanställer den anonyma informationen. Du kan blockera kakor men då visas detta meddelande igen. Läs mer om kakor på Post- och telestyrelsens webbplats

Jag godkänner
Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan
Tillbaka till nyhetslistan

Storgatan blir sommargågata

Publicerad 2021-03-31 kl 11:53
Uppdaterad 2021-04-01 kl 09:54

Illustration: Svedala kommun

Den 1 april omvandlar vi Storgatan i Svedala till sommargågata. Genom sommargatan skapar vi en trivsam bilfri zon som inbjuder till tryggt flanerande och ger möjlighet till mer aktiviteter i form av exempelvis inbjudande uteserveringar.

Sommargågatan, som infördes förra året, är öppen mellan den 1 april och 30 september. Den delas in i tre delar:

  • mellan Kyrkogatan och Bankgatan
  • mellan Bankgatan och Hantverkaregatan
  • mellan Trädgårdsgatan och Långgatan

Det innebär att det blir fortsatt möjligt för motordrivna fordon att korsa gågatan på alla korsande gator till Storgatan, dock högst i gångfart 7 km/timmen, och med väjningsplikt mot gående.

För att underlätta för snabba besök till Storgatan, till exempel om du vill hämta take away-mat från någon av restaurangerna i centrum, har vi skapat korttidsparkeringar på Bankgatan vid Stortorget.

Det här gäller för sommargågatan 1 april–30 september

För bilister

Bilister får inte köra motordrivna fordon på gågatan annat än för att korsa den. Det innebär att det blir fortsatt möjligt för motordrivna fordon att korsa gågatan på alla korsande gator till Storgatan, utmed hela sträckan Kyrkogatan–Långgatan, dock högst i gångfart 7 km/timmen, och med väjningsplikt mot gående.

Vid varuleveranser

Vissa fordon får dock köra på gågator till exempel varuleveranser, till eller från butiker.

För cyklister

När du cyklar på gågatan eller gångfartsområdet är högsta hastigheten gångfart, 7 km/timmen, och du har väjningsplikt mot gående.

Sidansvarig: Linda Holst