Vi använder kakor (cookies) för att följa upp hur du och andra besökare använder webbplatsen. Vår leverantör sammanställer den anonyma informationen. Du kan blockera kakor men då visas detta meddelande igen. Läs mer om kakor på Post- och telestyrelsens webbplats

Jag godkänner
Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan
Tillbaka till nyhetslistan

Större möjligheter i nytt bibliotek

Publicerad 2020-10-08 kl 11:21

Sagorummet i det nya biblioteket får en rund form. Foto: Svedala kommun

1 augusti 2021 lämnar Svedalahem över nycklarna till Svedalas nya bibliotek på Storgatan och då är det dags att flytta in. Planeringsarbetet inför flytten är redan igång men kommer att accelerera och nå sin topp när inredningen, tekniken och alla böcker ska komma på plats. När allt är klart senare under hösten kan biblioteket ta emot besökare även när personalen inte är på plats!

– Än så länge går allt enligt planerna, säger kultur- och bibliotekschef Eva Thorgilsson som har erfarenheter av att planera nya bibliotek både från Bara och Vellinge.

Mer plats för barn och unga

Det nya biblioteket kommer att vara ungefär 100 kvm större än det nuvarande som från början planerades och användes som postkontor. Den nya byggnaden blir helt anpassade efter en modern biblioteksverksamhet. Det blir fler studieplatser och grupprum, bättre möjligheter till att hålla föreläsningar, programverksamhet och skapande. Och så får barn och unga betydligt mer utrymme.

– Vi kommer att anlita en flyttfirma när det blir dags att flytta in. Innan dess kommer vi att märka upp exakt var böckerna ska placeras i det nya biblioteket. Eftersom jag har varit med om att flytta bibliotek förr så vet jag att med god planering går det ganska smidigt. Det är viktigt att böckerna flyttas på ett sätt så att ordningen behålls, annars får vi ett enormt stort arbete att sortera alla igen, säger Eva Thorgilsson.

Checka in när du vill

Det nya biblioteket blir meröppet, precis som Bara och Klågerups bibliotek är idag. Det innebär att biblioteket är anpassat för att vara öppet mellan kl 7–21 varje dag året om, även när personalen inte finns på plats. För att bli meröppetlåntagare måste du vara över 18 år. Med ditt lånekort och en personlig kod kan du sedan checka in på biblioteket när du vill. Då kan du låna och lämna böcker i automaterna men också studera, jobba på distans, ha möten, besöka barnavdelningen, läsa tidningar med mera.

Hoppas på förståelse

Vid tiden runt själva flytten finns det risk för att biblioteksservicen kommer vara begränsad. Vi tittar på lösningar som förhoppningsvis inte ska rubba Svedalabornas biblioteksvanor alltför mycket, men vi hoppas på förståelse för att det kan bli lite rörigt under en period. Jag är trots det övertygad om att Svedalaborna kommer tycka att det var värt det när vi slår upp dörrarna till det nya biblioteket, det är efterlängtat av många, avslutar Eva Thorgilsson.

Sidansvarig: Linda Holst