Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Vi bygger tillsammans!

Publicerad 2020-12-15 kl 16:27
Uppdaterad 2020-12-15 kl 16:50

För Svedala kommun är det viktigt att kunna erbjuda företag så goda förutsättningar som möjligt för att växa och utvecklas utifrån sina behov och önskningar. En del i att skapa goda förutsättningar är att myndighetsutövningen är effektiv och att det finns tillgång till lokaler och mark. Östra II är kommunens stora verksamhetsområde där flera nya och även lokala företag har valt att etablera sig. Och ett av dem är Svedala Bygg. Och just tillgången till ledig mark gjorde att företaget kunde växa i Svedala och utveckla sin idé.

 

- Tidigare i år köpte vi en tomt och har nu påbörjat arbetet med Lager 15, säger Martin Sjöström. Vi ska bygga och hyra ut arkitektritade hyrhallar till mindre företag. Och namnet kommer av kommunens nummer på tomten.

Egna erfarenheter väckte idén

Bakgrunden till byggprojektet är Martins egen erfarenhet som ny företagare av att behöva mindre lokaler till ett bra pris där det går att ha sin verksamhet men också kunna växa. 

- Det vi erbjuder 100 kvadratmeter stora lokaler som exempelvis hantverkare kan hyra. Lokalerna är flexibla eftersom det bland annat finns en färdig öppning mellan lokalerna så att man vid behov enkelt kan få två lokaler.

”En väg in” genom företagslotsen

Genom kommunens företagslots kunde Martin diskutera projektet med rätt personer i kommunen och slippa onödiga omvägar. I företagslotsgruppen träffar företagen Mikael Lideflo, exploateringsingenjör, Mimmi Jacobsson, bygglovsarkitekt, Thomas Carlsson, närings- & turismutvecklare, Fredric Palm, strategisk planeringschef, Fredrik Löfqvist, teknisk chef och Karin Gullberg, stadsarkitekt.

- Vi har fått ett superbemötande av kommunen, säger Martin. Alla kan sina områden och de är engagerade i projektet. Sedan vill man ju alltid att ens ärende ska gå ännu snabbare och smidigare. Men jag känner att jag har kunnat föra fram mina synpunkter på det jag inte har varit nöjd med. Och allt har blivit bra.

En enklare etableringsprocess

Att etableringsprocessen är enkel är något Svedala kommun arbetar mycket med. Företagslotsen och den personliga kontakten är viktig. Men också att företaget enkelt ska kunna följa sitt ärende på egen hand. Därför pågår just nu en digitaliseringsresa för kommunens Bygg -och miljöenhet. En av tjänsterna som håller på att utvecklas och som lanseras nästa år är möjligheten att söka bygglov via helt nya e-tjänster. Och detta är något som Martin tror kommer att vara till stor nytta och underlätta för planeringen av ett byggprojekt.  Han tycker också att kommunen med sin lotsfunktion har byggt en bra relation med Svedala Bygg.

- Jag tycker att det är tydligt att kommunen tänker framåt och vill samarbeta kring etableringsprojekt, säger Martin.  

Många nya företagsetableringar

Ute på verksamhetsområdet har nu Svedala Byggs projekt Lager 15 påbörjats och schaktningsarbetet är i full gång.

- I oktober ska allt stå klart och hyresgästerna flytta in, säger Martin. Uthyrningen har gått väldigt bra och vi har endast två enheter kvar. Det blir minst åtta företag som flyttar hit.

Några av hyresgästerna är lokala men de flesta är från andra kommuner. Förutom nya fräscha lokaler så är det läget och tillgängligheten som lockar.

- Jag tycker att det är fantastiskt kul att genom detta projekt få bidra till utvecklingen av näringslivet i kommunen, säger Martin. Och vi ser framemot att på nära håll följa utvecklingen av verksamhetsområdet. Vi har framfört till kommunen att det borde gå en buss ut hit snart så inte alla som jobbar här behöver köra bil.

Sidansvarig: Thomas Carlsson